Novi objekat u kompleksu škole u centru Novih Banovaca
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

Kako je rekonstruisana i dograđena škola u Novim Banovcima

S obzirom na to da se škola nalazi neposredno uz crkvu, i sa njom formira centar naselja, tema zajednice i okupljanja bila je ključna za ovaj projekat.

Osnovna škola “Nikola Tesla” u Novim Banovcima je objekat koji je odavno odslužio svojoj svrsi i više nije ispunjavao potrebe korisnika, pa je zahtev investitora bio da se postojeći objekat dogradi. Taj zadatak pripao je Studiju A&D Architects iz Beograda koji je celom kompleksu dao novi i osvežen izgled.

Naime, kompleks OŠ “Nikola Tesla” sastoji se od tri zasebna objekta koja su međusobno povezana – postojeći objekti škole i fiskulturne sale koji su rekonstruisani, i novoizgrađeni objekat škole koji povezuje postojeće objekte.

Pozicija kompleksa u urbanom tkivu je imala značajan uticaj prilikom projektovanja. S obzirom na to da se škola nalazi neposredno uz crkvu, i sa njom formira centar naselja, tema zajednice i okupljanja bila je ključna za ovaj projekat, kaže arhitektica Jovanka Gojković iz Studija A&D Architects za naš portal.

Kompleks škole čine tri celine
Škola se nalazi neposredno uz crkvu

Novoizgrađeni objekat svojom formom i pozicijom određuje trg – prostor okupljanja – ispred crkve.

Novi objekat je formiran između dva postojeća. Sastoji se iz dve celine, spojene stepenišnim prostorom, a sa postojećim objektima se povezuje preko toplih veza. Iako su funkcionalno sve celine povezane i zajedno čine jedinstven kompleks, u oblikovnom smislu postoji jasno razgraničenje.

Novoizgrađeni objekat svojom formom i pozicijom određuje trg – prostor okupljanja – ispred crkve. Tema okupljanja se provlači i kroz unutrašnjost objekta. Glavni ulaz se otvara ka unutrašnjem atrijumu koji spaja sve etaže i formira centar okupljanja u školi. Celi prostor je dodatno naglašen staklenom trakom koja prati stepenište i nastavlja se u kosi stakleni krov.

Tema okupljanja se provlači i kroz unutrašnjost objekta.

Dve celine, dva materijala

Novoizgrađeni objekat se sastoji od dve celine što se jasno ogleda i u materijalizaciji i koloritu. Fasada i krov prve celine (crna kuća) su izrađeni od falcovanog lima. Upotrebljen je fasadni i krovni sistem Prefalz kompanije Prefa, koji predstavlja ventilisanu fasadu sačinjenu od falcovanog lima na potkonstrukciji.

Fasada druge celine (bela kuća) popločana je fibercementnim pločama, kompanije Silbonit, na potkonstrukciji, dok je na krovu ponovo primenjen Prefalz sistem. Fasade postojećih objekata su izvedene od fibercementnih ploča Silbonit.

“Svi fasadni sistemi objekata su projektovani i izvedeni kao ventilisane fasade, što nam je omogućilo da razradimo detalje skrivenih oluka i žaluzina, i objektima damo svedeni izgled”, kaže Gojković za naš portal.

Susret dva materijala

Dnevno svetlo u učionicama se kontroliše žaluzinama, a prostori u potkrovlju osvetljeni su preko krovnih prozora.

Veliki je izazov bio izbor materijala za limenu fasadu, koja je u svom sistemskom rešenju imala drvenu potkonstrukciju. “S obzirom da takav sistem nije zadovoljavao klasu gorivosti propisanu za konkretnu poziciju, radili smo sa proizvođačem i izvođačem da pronađemo rešenje koje ispunjava sve zahteve”, dodaje Jelena.

Kontrola dnevne svetlosti

Motiv svetlosti se koristi kako bi se naglasile vertikalne komunikacije i prostori okupljanja u objektu, kao i tople veze koje spajaju postojeće i novoizgrađeni objekat. Dnevno svetlo u učionicama se kontroliše žaluzinama, a prostori biblioteke i medijateke u potkrovlju su osvetljeni preko krovnih prozora koji unose dodatnu dinamiku u igru svetla i senke u objektu.

Korišćene su spoljne žaluzine na motorni pogon kompanije Vipol i unutrašnji rolo zastori. Kada se skupe, žaluzine su u potpunosti skrivene u ventilisanoj fasadi. Spuštene, žaluzine stvaraju dinamiku na svedenim fasadama.

Krovni prozori u potkrovlju

Izazov kosih staklenih krovova

Objekat je armiranobetonska konstrukcija livena na licu mesta. U konstruktivnom smislu je ramovska-okvirna konstrukcija koju čine stubovi i grede. U krovu, grede su kose, i prate formu objekta. Krovnu konstrukciju čine čelične rožnjače, koje se oslanjaju na kose betonske grede, i drveni rogovi, a preko njih je izveden limeni pokrivač.

“Na ovom projektu veliki izazov bilo je projektovanje i izvođenje kosih staklenih krovova, gde smo mi kao projektanti arhitekture, blisko sarađivali sa projektantima konstrukcije, proizvođačima sistema i izvođačima radova, kako bismo pronašli što elegantnije rešenje.” – priseća se Jovanka Gojković.

Podovi su izvedeni kao epoksidni.

Mirealni plafoni, eposkidni podovi

U objektima su izvedeni spušteni plafoni u svim prostorijama – primenjeni su kasetirani mineralni plafoni kompanije Armstrong u kombinaciji sa monolitnim plafonima. Podovi su izvedeni kao epoksidni, kompanije BASF.

Škola ima 20 učionica, od kojih je osam u novoizgrađenom objektu. Prizemlje novoizgrađenog objekta je posvećeno zajedničkim prostorima – trpezariji, produženom boravku i prostorijama sportskog kluba, dok se učionice nalaze na spratu.

Obnovljena fiskulturna sala

Recept za uspešan projekat

Projektovanje i izvođenje uvek donose mnogo izazova. Zato Studio A&D Architects veliku pažnju poklanja tehničkim detaljima i razradi projekata. “Uvek smo uključeni u izvođenje, jer prilikom izvođenja često iskrsnu problemi koji nisu mogli da se predvide. Saradnja sa projektantima instalacija je ključna za svaki uspešno izveden projekat, a jako često sarađujemo i direktno sa proizvođačima kako bismo pronašli najbolje rešenje”, zaključuje Jovanka Gojković.

Faktografija

  • naziv objekta: Rekonstrukcija i dogradnja OŠ „Nikola Tesla“
  • mesto: Novi Banovci
  • investitor: Opštinska Uprava opštine Stara Pazova
  • autori projekta:  Studio A&D Architects
  • autorski tim: Danilo Grahovac, Ivana Mijailović, Jovanka Gojković
  • saradnici: Asmec Consultants, Quiddita
  • godina projektovanja: 2018.
  • godina izgradnje: 2020.
  • površina bruto: 3.508 m2
  • površina parcele: 5.800 m2
  • spratnost: P+1+Pk
  • investiciona vrednost: 400.000.000,00 din.
  • fotografija: Miloš Martinović, Boško Karanović

Fotogalerija

Škola se nalazi neposredno uz crkvu
Škola se nalazi neposredno uz crkvu
Novi objekat od profilisanog lima
Novi objekat od profilisanog lima
Novi objekat u kompleksu škole u centru Novih Banovaca
Novi objekat u kompleksu škole u centru Novih Banovaca

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

4 komentara

  1. Anton

    Eksterijer neverovatno dobar (možda čak i genijalan)..enterijer užasan. A i svakako je zanimljivo naleteti na biro koji se bavi školama i drugim objektima od javnog značaja (bolnica npr.)..a ne tipologijama kojima se većina danas bavi. Verujem da će ovi arhitekti da nas prijatno iznenađuju u budućnosti.

  2. miki

    da zaista se slažem sa kolegom iznad, fasada je za naše prostore sjajna ali zato enterijer više podseća na renoviranu vojnu bolnicu nego ambijent za đake osmogodišnje škole !

    1. Dragan Marković

      Slažem se. Enterijeru nedostaje malo pitomosti.

  3. Mile

    Grešaka milion..kvalitet radova očajan,firma ne profesionalna..rokovi nisu ispoštovani..

Ostavite odgovor

Obavezna polja *