Drvena koliba od XLAM panela
Izdvojeno, Mini home

Montažna kuća na Divčibarama od drvenih panela

Celokupna membrana kao međuspratna i krovna konstrukcija ove kabine, napravljena je od panela koji se sastoje od unakrsno lepljenih daski.

Arhitekte Dušan Munić i Borko Marković iz Sein Studija potpisuju konkursno rešenje montažne kuće na planini Divčibare u Srbiji koju odlikuje jednostavnost i mogućnost brze izgradnje.

Ovaj kvadratni objekat osnove 5×5 metara, zamišljen je kao odmaralište za dve ili više osoba. Kabina je prilično mala pa je arhitektonski cilj bio stvoriti mnogo različitih prostora i eksperimentisati sa ovim ograničenim prostorom.

Početna ideja je bila da se postigne arhitektonski minimalizam uz minimalnu varijaciju korišćenih materijala, a isto tako da se omogući maksimalni komfor za boravak tokom cele godine.

Dizajn fasade unosi blagi ritam u celokupno rešenje, sa blagom varijacijom boje drveta.

Celokupna membrana kao međuspratna i krovna konstrukcija je od drvenih panela poznatijih kao XLam. Reč je o drvenim panelima koji se sastoje od unakrsno lepljenih daski koje pružaju veoma efikasno rešenje kako sa statičke strane tako i sa termo fizičke.

Ovi paneli iskorišćeni za celokupno rešenje (spoljnih zidova, unutrašnjih zidova, međuspratne ploče kao i krova) vrlo su praktično rešenje i proces izgradnje je brz. Na izlivenu ploču se montiraju paneli sa već unapred izrezanim otvorima za prozore i vrata.

Kabina je izdignuta od terena ostavljajući prostor za cirkulaciju vazduha i zaštitu od vlage. Membrana kabine sastoji se od kombinacije XLam panela, izolacije i dopunske strukture letvica na koju se montira završni sloj fasade-drvo ostavljajući blagi vazdušni prostor između fasade i konstrukcije.

Završna obrada je od borovog drveta, koja je hemijski obrađena zajedno sa XLam panelima tako da nudi veliku trajnost, i odličnu otpornost na ekstremne planinske uslove.

Mreža za odmor i spavanje

Kabina se prostire na dva nivoa ukupne grejne površine 39 m2. Prizemlje se sastoji od kupatila, kuhinje sa dnevnim boravkom iz koje se pruža balkon koji se može koristiti za odmor ili za ručavanje. Platforma koja je uzdignuta 240cm osmišljena je kao prostor namenjen za odmor i rad.

Veliki akcenat je dat optimizaciji prostora, iskorišćavanjem debljine zidova gde se u određenim delovima nalazi prostor za odlaganje stvari, oko prozora su formirane klupe kako bi se uštedelo na prostoru koje bi u inače zauzeo nameštaj.

Ceo unutrašnji prostor raspolaže sa dva bračna ležaja od toga jedan se formira izvlačenjem klupe u dnevnom boravku i jednim koji nastaje rotacijom radnog stola na platformi. U nivou platforme osmišljena je instalacija mreže koja se isto tako može koristiti za odmor
ili spavanje.

Krov je na jednu vodu što doprinosi jednostavnosti celog objekta i doprinosi brzoj i efikasnoj masovnoj izgradnji.

Ova drvena kabina obiluje prirodnim svetlom koje se zahvaljujući skraćenoj platformi uspeva dobiti kako sa gornje etaže tako i sa donje.

Krov je na jednu vodu što doprinosi jednostavnosti celog objekta i doprinosi brzoj i efikasnoj masovnoj izgradnji.

Grejanje vode kao i dodatni izvor električne energije biće omogućeno preko solarnih panela na krovu, ali isto tako je predviđena peć u dnevnoj zoni koja ce doprineti boravišnoj atmosferi naročito u zimskim mesecima.

Osmišljena do detalja

Orijentacija ovog objekta kao i duboki prozori će značajno doprineti izolovanju od direktnih sunčevih zraka dok sa druge strane se dobija dosta indirektnog prirodnog svetla.

Ova drvena kabina je osmišljena do minimalnih detalja tako da može zadovoljiti sve potrebne standarde i da omogući prijatan boravak.

Konkursni rad

Projekat ove drvene kolibe takmičio se na konkursu Mini home: Mala montažna kuća koji je organizovao portal Gradnja. Na konkurs je stiglo čak 130 radova, od 215 učesnika iz Srbije, Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    ovakvu kucu smo imali u austriji pre koji mesec ako se ne varam?!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *