Tetraedar je poslužio kao polazna osnova za oblikovanje kuće
Mini home

Montažna kuća od trougaonih panela idealna za fruškogorske padine

Povezivanjem modula formira se stabilna struktura otporna na pomeranje ali i na provalnike.

Svojim oblikom i otvorenošću ovaj montažni objekat od 40 m2, po projektu arhitekte Aleksandra Matića, ravnopravno tretira okruženje u svim pravcima, pa je idealan za ravničarske terene.

“Pitomi predeli oko fruškogorskih jezera, ali i blage padine oivičene šumom u podnožju ovog nacionalnog parka, svojim nebrojenim nijansama zelene boje prekrasan su prizor i asocijacija za idiličan odmor od gradske gužve, a predloženi objekat njima dostojan pandan.” – navodi Matić u konkursnom radu Mini home: Mala kuća u prirodi.

Identičan tretman fasada povoljan je prilikom pozicioniranja objekta u odnosu na strane sveta i prema potencijalima lokacije – vidikovac, lep pejzaž…

Na težištu trougaone baze postavlja se već pripremljen centralni element

Osnovni modularni elementi su trougaoni paneli koji povezani okovom na licu mesta formiraju kuću.

Za polazni oblik odabran je tetraedar. Njegove konturne površine u vidu identičnih jednakostraničnih trouglova predstavljaju odličan potencijal za prefabrikaciju. Odabran je poluprefabrikovani sistem. U odnosu na potpuno prefabrikovana rešenja, ovakav sistem gradnje ostavlja više mogućnosti – u pogledu veličine objekta, rasporeda elemenata, položaja otvora, želja kupca, mogućnosti transporta itd.

Osnovni modularni elementi su trougaoni paneli koji povezani okovom na licu mesta formiraju kuću. Na težištu trougaone baze postavlja se već pripremljen centralni element – kutija sa mini kuhinjom, sanitarnim čvorom (sa svim potrebnim instalacijama) i zonom za spavanje.

Spoljašnje pregrade su sendvič paneli od pločastih materijala na drvenoj potkonstrukciji sa termoizolacijom u međuprostoru.

Postupak izgradnje

Konstrukcija se postavlja na prefabrikovane betonske stope, plitko fundirane i nivelisane. KVH drvene grede su preko odgovarajućeg čeličnog okova oslonjene na betonske stope. Trougaoni moduli su izvedeni od panela sa KVH potkonstrukcijom koji su obostrano obloženi ivericom i opremljeni odgovarajućim folijama. Paneli su sa unutrašnje strane obrađeni furnirom. Potom se postavlja centralni, gotov element.

Zidni i krovni moduli sa pripremljenim folijama postavljaju se na licu mesta i povezuju u zaptivenu i vodonepropusnu celinu. Moduli su identične veličine za pod, zidovi i tavanice. Postoje razlike samo u otvorima za vrata i krovni prozor. Postavljanjem na projektovane pozicije i povezivanjem odgovarajućim okovom, formira se stabilna struktura otporna na pomeranje u svim pravcima.

Postupak izgradnje

Zaštita od provale

U okviru sistema za protivprovalnu zaštitu predviđeni su pomični paneli koji se mogu rotirati ili translatorno pomerati pomoću odgovarajućeg okova i opreme (hidraulika, električni pogon ili ručno).

Moguće je potpuno zatvaranje objekta

Mala montažna kuća u prirodi

Projekat ove montažne dinarske kuće takmičio se na konkursu Mini home: Mala montažna kuća koji je organizovao portal Gradnja. Pogledajte ko je sve osvojio nagrade ovde.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

  1. miki

    fantastično! bravo!

  2. Vlaxy

    Odlično izgleda. Kuća budućnosti!

  3. Djina

    Da li moze da se naruci ovakva kuca i kako?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *