Rad Nikole Stevanovića za konkurs Mini home portala Gradnja.rs
Izdvojeno, Mini home

Montažna kuća u Beloj Crkvi s fasadom inspirisanom obrisima Karpata

Kuća je projektovana s idejom da bilo koji opremljeniji proizvođač montažnih stambenih objekata može da ih proizvede.

Bela Crkva se nalazi u blizini granice Srbije i Rumunije. Granica je formirana prema tokovima reke Nere i Dunava. Nera je planinska reka koja meandrira kroz ravnicu a spušta se sa obronka Karpata. Obronci Karpata se najbolje sagledavaju sa brega pored Bele Crkve.

Breg iznad grada pruža idealne uslove za gajenje vinove loze. Bela Crkva je međuprostor na makro nivou, između planina i brda, sa svojom morfologijom – u ravnici.

Upravo na toj lokaciji, u blizini naseljenog mesta Bela Crkva u Južnom Banatu, arhitekta Nikola Stevanović iz biroa Metar, pozicionirao je ovu vikendicu s kojom je učestvovao na konkursu Mini home: Mala montažna kuća u prirodi.

Tehnološki, objekat je projektovan kao prefabrikovan – montažni.

Segment krive na fasadi potiče od obrisa planina Karpata dok ravne linije i horizontalnost približavaju objekat ravnici.

Objekat je projektovan na lokaciji koja omogućava sagledavanje morfoloških karakteristika terena i odnosa u prirodi. Bavi se odnosima različitih morfologija terena i prožimanjem njihovih karakteristika. Preuzima ono što je na datoj lokaciji nedostupno ili amplificira postojeće.

Segment krive na fasadi potiče od obrisa planina Karpata dok ravne linije i horizontalnost približavaju objekat ravnici. Ti odnosi su vidljivi i u enterijeru objekta i jasno naznačeni u zoni fasade – u međuprostoru na mikro nivou.

Osnova
Osnova
Presek
Presek

Svako može da je proizvede

Tehnološki, objekat je projektovan kao prefabrikovan – montažni. Segmenti Sa–Sd definisani na crtežima, proizvode se u radionici i na lokaciji se montiraju na prethodno izvedenim armirano betonskim temeljima.

Svaki segment se sastoji od drvene konstrukcije, ispune i unutrašnje i spoljne obloge, i ideja je da bilo koji opremljeniji proizvođač montažnih stambenih objekata može da ih proizvede.

Postupak izgradnje

Svaki segment se sastoji od drvene konstrukcije, ispune i unutrašnje i spoljne obloge.

Obloga fasade u vidu drvenih elemenata je nešto što je tipično za datu lokaciju kod poljoprivrednih objekata a i karakteristika je područja Karpata, čime se naglašava veza između dve zone i ispituje korišćenje drveta u ravnici.

Svi elementi segmenata ispunjavaju uslov projektanta da doprinesu energetskoj efikasnosti objekta, što u vidu sklopa rezultira visokim energetskim razredom.

Enterijer male montažne kuće

Konkurs Mini home

Projekat ove male montažne kuće takmičio se na konkursu Mini home: Mala montažna kuća koji je organizovao portal Gradnja. Na konkurs je stiglo čak 130 radova, od 215 učesnika iz Srbije, Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske. Pogledajte ko je osvojio nagrade ovde.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. Dragan Markovich

  Jako ozbiljan projekat i po pitanju organizacije i po pitanju tehnologije izvođenja.

  Fleksibilnost i složenost osnove je nešto što ovaj projekat izdvaja u odnosu na druge.

  No, jednostrana orijentacija objekta je ipak najveća mana.

  Da se objekat otvara i na zadnjoj strani ili da barem ima neki krovni prozor većih dimenzija – bio bi u TOP 3 bez problema.

 2. Lenka

  Zasto koristite sada projekte sa konkursa i sa njima popunjavate sajt? ukoliko ih niste prepoznali kao nesto vredno nagrade zasto ih sad koristite?

  1. Sonja Brstina

   Zato što je došlo dosta radova koji zavređuju pažnju publike tj mogućih budućih klijenata a nagrada je bio ograničen broj. Sve u skladu sa propisima konkursa.

  2. Dragan Markovich

   Kao što je to već najavljeno, na sajtu će biti prikazani svi projekti koji su (po izboru stručnog žirija) ušli u Finale. Reč je o oko 30 projekata izrazitog kvaliteta.

   Danas smo se Nikola Stevanović i ja dopisivali putem LinkedIn-a. Nikola kaže „Javili su se čak i potencijalni klijenti zainteresovani za izgradnju“. Putem objave projekta na sajtu, otvorili smo mogućnost da se jedna ovakva ili slična kuća zaista i izgradi u Švajcerskoj.

   Cilj nam je da zainteresovanim klijentima skrenomo pažnju na primere dobre prakse, što MART Studio to svakako jeste.

   Za manje od dve nedelje, ovaj projekat je pročitan više od 12.500 puta – što samo ukazuje na njegov kvalitet, ali i na interesovanje ljudi za objektima ovog tipa.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *