Obrasla parcela na vrhu gustog naselja Palit, na hrvatskom ostrvu Rab, inspirisala je vlasnike da na njoj naprave jedinstven objekat,

Kako kažu autori projekta, Mia Roth i Tonči Čerina, stara palma na ulazu bila je zaštitni znak zapuštenog terena i reper budućih vizura. U radu, u kojem su im pomagali saradnici Tajana Jaklenec, Neven Vlahović, Larisa ČišićDanko Balog, još jedan element dao je ovom morskom objektu lični pečat – a to je stara kuća koja se nekada nalazila na ovom placu.

 

Projekat nove kuće započeo je kao nadogradnja postojećih volumena, a karakter zatečenih struktura i aktivnosti ugrađen je u novi sklop.

Na organizaciju prostora uticalo je više faktora poput kaskadnog terena izlomljenog oblika, činjenice da na ovom mestu duvaju jaki vetrovi, blizina suseda, kao i objekat koji se ovde još ranije nalazio. Naime, na parceli je postojala mala kuća s velikom natkrivenom terasom i zasebnom ostavom, kao i visokim kamenim zidovima koji su je odvajali od puta i podupirali kaskade u vrtu.

Energija stare kuće

Novi volumen povučen je na istočnoj strani kako komšije sa stražnje strane ne bi ostale bez pogleda. Projekat nove kuće započeo je kao nadogradnja postojećih volumena, a karakter zatečenih struktura i aktivnosti ugrađen je u novi sklop.

Sadržaji koji su postojali na terenu omotani su ovojnicom klinastog oblika, a okomito na nju usečen je novi objekat sličnog plana. Oni se seku na mestu nekadašnje natkrivene terase u kojoj se nalazila letnja kuhinja sa radionicom. Energija tog prostora ponovljena je u kući na istom mestu, tako da danas nad trpezarijom stoji neobično ulubljenje sa odličnom akustikom.

U prizemlju se nalaze zajednički prostori (kuhinja, trpezarija i dnevni boravak) koji se u celosti otvaraju na južnu terasu, bazen i letnu kuhinju. Sobe se nižu na spratovima, a između njih se vijugaju galerije i stepenište. U dnu središnjeg prostora nalazi se radna soba okupana svetlošću.

Poprečno otvaranje velikih staklenih vrata u dnevnom boravku i trpezariji, tokom leta briše granicu između života na otvorenom i u zatvorenom. U dvorištu se nalazi bazena i dva reda stepenica koje se spuštaju na vrtove i maslinjake nižim delovima parcele. Stari kameni zid koji je nekada služio kao ograda sada je rekonstruisan, te je postao sastavni deo kuće.


 

Faktografija

  • godina projekta: 2012.
  • godina realizacije: 2018.
  • površina lokacije: 700 m2
  • bruto površina: 260 m2
  • klijent: privatni
  • konstrukcija: BB structuralis
  • hidrotehnika: IPRO Inženjering
  • termotehnika: KGH
  • elektrotehnika: IPRO Inženjering
  • hortikultura: Martina Čipčić Bragadin
  • bravarija: Lastra
  • izvođač: 4M gradnjafotografije: Marko Mihaljević

 

Kad ste već ovde…

– Kuće za odmor Tinel na Korčuli / SODAarhitekti
– Kuća K u Dubrovniku / Ivana Dabrović i arhitekti
– Kuća 4+ u Banjaluci / Saša i Malina Čvoro