Fotografija: Miljenko Bernfest
Izdvojeno, Regionalni projekti

Kuća K u Dubrovniku / Ivana Dabrović i arhitekti

Vilu mediteranskog senzibiliteta i senzualnosti, prozračnosti i otmenosti karakteriše arhitektura po meri čoveka gde svaki stan nudi osećaj življenja u porodičnoj kući.

Na samo desetak minuta od užeg jezgra Dubrovnika, po projektu Ivane Dabrović i njenog tima izgrađena je rezidencijalna vila s četiri stana. Na terenu koji se strmo spušta ka obali, u skladu s lokalnom tradicijom gradnje na nevelikoj parcelu, vila se prilagodila strmini geometričnošću i belinom kao i kaskadama. Svaka od etaža je nezavisna, funkcionalna celina, pri čemu se iz zajedničke garaže do svake jedinice dolazi liftom.

„Projekat je dugo pripreman – započet je pre desetak godina – a nastao je na atraktivnoj lokaciji, gde slobodnih parcela gotovo više i nema, u blizini Vile Šeherezade kao i poznatih dubrovačkih hotela Excelsior, Argentina i Belveder“, rekla je Ivana Dabrović za Vizkulturu.

Fotografija: Miljenko Bernfest

Građevina je atipična po tome što boravak u svakom od stanova nudi osećaj življenja u porodičnoj kući.

Magične vizure s prednje, jugozapadne strane građevine, maksimalno su je otvorile prema moru, Lokrumu i plaži Sveti Jakov, te Starom gradu, terasama u celoj dužini stanova koje se kaskadno uvlače i otvaraju staklenim stenama, a svaka jedinica ima i izlaz na teren s krovnim baštama i letnjim kuhinjama.

Ivana je sa saradnicama osmislila građevinu atipičnu po tome što boravak u svakom od stanova nudi osećaj življenja u porodičnoj kući. Svaka etaža ima svoju karakteristiku i vizuru, a takva nezbijenost, uz stalnu prisutnost prirode stvara osećaj privatnosti, pri čemu vila s mora izgleda kao da je oduvek tu.

Fotografija: Miljenko Bernfest

Staklo i crni čelik

Savremeno oblikovanje ogleda se u velikim staklenim površinama u celoj širini vile, odnosno terasa bez vidljivih stubova, koji su u drugom planu i izvedeni su u crnom čeliku, dok su staklene površine dinamično i asimetrično lomljene, što stvara zanimljive refleksije na pročelju.

Fotografija: Miljenko Bernfest

Nenametljivo rešenje

Autorka projekta i njen tim svesne su da se ovom gradu ne sme biti nametljivih rešenja, pa mu i prilazi arhitekturom po meri čoveka – u ovom slučaju vilom mediteranskog senzibiliteta i senzualnosti, prozračnosti i otmenosti.

Fotografija: Miljenko Bernfest

Iako je savremenog arhitektonskog oblikovanja, vila s mora izgleda kao da je oduvek tu.

Fotografija: Miljenko Bernfest

Grafičke podloge

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata
Fasada
Fasada
Zabat
Zabat

Faktografija

  • autor: Ivana Dabrović, dipl.ing.arh., glavni projektant
  • arhitektonski biro: Ivana Dabrović i arhitekti d.o.o.
  • projektni tim: Maja Tutavac, dipl.ing.arh., projektant, Petra Rakamarić, dipl.ing.arh., projektant, Kristina Vidić, dipl.ing.arh., projektant
  • fotografije: Miljenko Bernfest
  • investitor: privatni
  • lokacija: Dubrovnik
  • godina izgradnje: 2017.
  • površina: 950 m2

 

Kad ste već ovde…

– Moderna vila u Bokakotorskom zalivu
– 10 najboljih kuća na moru
– Vila u Istri s impresivnim konzolnim prepustom

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *