Zakrivljene forme i prisustvo lukova čine da ovaj kombinovani radni i životni studio dobije na fluidnosti, odnosno da se stvori topla atmosfera poput one na selu.

U prethodnoj organizaciji stana radna soba bila je u potpunosti izolovana od ostatka stana, a pritom nije imala dnevne svetlosti. S obzirom na to da je klijent IT honorarac, i radi od kuće, smetalo mu je što je u prethodnoj organizaciji stana bio dosta izolovan od ostatka prostora pa samim tim i od svojih ukućana. Imajući ovo u vidu, arhitektonski studio Sim-Plex, koji potpisuje projekat enterijera, klijentu je svojim projektom obećao „fluidnost, otvorenost, osvetljenost i urednost“ piše ArchDaily.

Kroz koncept lukova i zaobljenih formi stvoren je svetao, fluidan i poetičan dom.

Zaobljene forme bi trebalo da obezbede prostoru fluidnost i glatkoću, čineći ambijent između radnog prostora i dnevnog boravka harmoničnim.

Pogledajte novoprojektovanu osnovu stana:

Osnova novog rešenja stana od 60 kvadrata

Većina postojećih zidova od opeke je srušena tako da novi usvojeni otvoreni koncept omogućava veći prodor dnevnog osvetljenja.

Pritom, posebna pažnja posvećena je rasveti koja naglašava pojedine elemente u enterijeru.

Kućica, potok i senke

„Selo je grupisano u formi naselja u kojem žive ljudi. U našem umu imamo jednostavnu i poetičnu sliku sela sa nekoliko kuća, okruženih malim potokom, a pun mesec na nebu ih obasjava, stvarajući senke koje izgledaju kao da drveće pleše.“, objašnjavaju svoju viziju iz studia Sim-Plex.

Nameštaj zaobljene forme

Veliki barski pult postavljen je u centralnom delu stana i vešto daje dovoljnu količinu privatnosti radnom prostoru, iz kog ujedno i dalje postoji omogućen pogled na televizor i dnevni boravak.

Složen sistem komoda i ormara zakrivljene forme suptilno i vešto skriva sve potrebne stvari i sitnice, koje porodica u stanu ovakve kvadrature često veoma teško može uredno da skloni.

Bakar i mermer

Bakarnim detaljima kao i mermernim pločama, poput one koja predstavlja klizna vrata kupatila, dat je karakter prostoru.

Kroz koncept lukova, karakterističan za sela u blizini Hong Konga, stvoren je svetao, fluidan i poetičan dom, a što je najbitnije omogućena je bolja komunikacija među članovima porodice.

Foto: Patrick Lam

Kad ste već ovde…