Morpholio Trace na delu
Softver

7 najboljih mobilnih aplikacija za arhitekte i građevince

Zahvaljujući ovim aplikacijama ne samo da ćete moći da projektujete i crtate na telefonu, već ćete moći i da premeravate crteže ali i da pratite položaj sunca na gradilištu.

Svi smo svesni činjenice koliku su promenu u struku uneli računari i CAD programi koji su značajno olakšali proces projektovanja. Rapidografi, lenjiri i paus papiri otišli su u istoriju, a na velika vrata ušli su AutoCAD, 3D Studio, SketchUp i ostali programi koji su danas nezamenljivi u poslu.

Međutim, tehnologija napreduje krupnim koracima pa su mobilni telefoni postali toliko moćni da i oni sami postaju nove alatke koje značajno olakšavaju posao arhitektama i građevincima. Ovom prilikom osvrnućemo se na 7 sjajnih aplikacija za Android i iOS koje morate instalirati na vaš telefon. Krenimo redom!

 

A360 – AutoCAD na telefonu

Imate problem na gradilištu, nemate laptop, a svi crteži su u CAD-u. Zar ne bi bilo sjajno da možete da ih otvorite na mobilnom telefonu i rešite situaciju na licu mesta? Upravo tome služi aplikacija koju je razvio Autodesk. S aplikacijom A360 ne samo da možete otvarati 2D i 3D crteže bez obzira u kojem su softveru nastali, već pomoću njega možete dodavati napomene, premeriti dimenzije i pratiti status projekta gde god se nalazili.

Link za preuzimanje je ovde.

AutoCAD za poneti

Autodesk Sketchbook – Da ne zaboravite ideju

Ljudi iza Autodeska veruju da kreativnost kreće od ideje koja vam može pasti na pamet gde god se nalazili: u autobusu, na predavanjima ili možda čak dok ste u toaletu. Kako nijedna ideja ne bi bila zaboravljena, Autodesk je kreirao moćnu alatku za crtanje na telefonima koja osim toga što simulira crtanje olovkom i markerima, ona ujedno predviđa putanju krivine zahvaljujući čemu linije izgledaju veoma prirodno i precizno.

Link za preuzimanje je ovde.

Moćna alatka za crtanje na telefonima

BIMx – Hibrid između 2D i 3D

Ova aplikacija za Android i iOS zasniva se na jedinstvenoj tehnologiji koja integriše navigaciju kroz projekat u 2D i 3D. Hibridni model služi da premostite prazninu između rada u birou i rada na gradilištu tako što će klijenti, arhitekte i građevinci moći da virtuelno prošetaju kroz budući objekat, izmere potrebne dimenzije u 3D modelu i to bez potrebe da instaliraju bilo kakav CAD softver. Nezamenljiva aplikacija kada treba rešavati probleme na licu mesta!

Link za preuzimanje je ovde.

Premerite dimenzije na vašem telefonu direktno iz 3D modela

Concepts – Digitalni skicen blok na steroidima

Ova aplikacija, ekskluzivno urađena za iOS platformu, zapravo je digitalni skicen blok ali na steroidima. Zahvaljujući 64-bitnoj tehnologiji i multi-threaded renderovanju, ova aplikacija je fleksibilna, precizna i veoma brza. Concepts je sjajna aplikacija za arhitekte, dizajnere i ilustratore koji žele da istraže svoju kreativnost i nacrtaju šta god im padne na pamet, a da se u isto vreme ne moraju odreći detaljnosti.

Link za preuzimanje je ovde.

Sjajna aplikacija kojoj je brzina vrlina

 

Morpholio Trace – Crtanje uživo

O ovoj iOS smo već pisali na našem portalu, a ovom prilikom vam ponovo skrećemo pažnju na Morpholio Trace. Ono što čini ovu aplikaciju van konkurencije jeste alatka Perspective Finder za iscrtavanje mreže u izmenjenoj realnosti, odnosno, preko fotografije uslikane kamerom telefona. Mreža će vam potom pomoći da odrediti perspektivu i razmeru budućeg crteža čime će skiciranje biti značajno lakše ali i preciznije.

Link za preuzimanje je ovde.

Uslikajte sobu i pronađite pravu perspektivu

 

Scala Architectural Scale – Pronađi razmeru crteža

Fantastična aplikacija za iOS koja vam može poslužiti da premerite crteže i da odredite njihovu razmeru. Scala Architectural Scale je veoma jednostavan za korišćenje, a na raspolaganju su razni metrički sistem koji će vam olakšati život.

Link za preuzimanje je ovde.

Koja li je ovo razmera?

 

Sunseeker – Gde je Sunce?

Ime ove aplikacije sve govori. Sunseeker je Android i iOS aplikacija koja pomoću izmenjene realnosti i kompasa prati putanju Sunca. Zahvaljujući GPS-u i magnetometru, aplikacija s velikom preciznošću određuje položaj Sunca, a potom pozicionira vaš položaj na Zemlji i određuje maksimalnu osunčanost ili vreme izlaska i zalaska. Aplikacija je zgodna ne samo za arhitekte, već je korisna i za fotografe, baštovane ali i za ljubitelje plaže jer je ova će zahvaljujući ovoj aplikaciji moći da se sunčaju profesionalno!

Link za preuzimanje je ovde.

Aplikacija za praćenje položaja Sunca

Izvor: ArchDaily

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. ajla

    Zelim dizajnirati kuce,zgrade, i druge stambene objekte

Ostavite odgovor

Obavezna polja *