Softver

5 najboljih arhitektonskih aplikacija za virtuelnu realnost

Želite da prezentujete vaš projekat tako da klijent ne može reći ne? Ovi alati vam u tome mogu pomoći.

S padom cene opreme za virtuelnu i izmenjenu realnost, sve je manje razloga zašto građevinci i arhitekte ne bi koristili neke od VR/AR alata kako bi oživeli svoje projekte, odnosno, kako bi ih efektnije prezentovali klijentima i investitorima.

Prezentujete vaš sledeći projekat u virtuelnoj realnosti kako biste lakše ubedili investitora u kvalitet vašeg rešenja.

 

Virtuelna realnost pruža mogućnost prezentacije projekata na jednom sasvim drugom nivou u kojem klijent može da se u izmenjenoj realnosti (augmented reality) fizički prošeta kroz virtuelni prostor i pritom ga interaktivno menja. Na primer, enterijeristima ovakve aplikacije dozvoljavaju da postave 3D sofu u virtuelnu dnevnu sobu, a da klijent sam menja njenu boju u zavisnosti od njegovih želja.

Naravno, za ovakve stvari vam je potreban dobar softver pa vam zato ovom prilikom, u saradnji sa sajtom Archipreneur, predstavljamo 5 najboljih arhitektonskih aplikacija za virtuelnu realnost.

#1 – ARki

ARki je softver za izmenjenu realnost koji u realnom vremenu prikazuje arhitektonski model u 3D. Zahvaljujući AR tehnologiji, ovaj program se može iskoristiti i za projektovanje i za potrebe prezentacije projekata.

ARki se može koristiti na bilo kojem Android/iOS uređaju. On radi tako što preko importovanih 2D osnova iscrtava 3D model u kojem kasnije možete menjati materijale ili pogledati kako padaju senke. Korisniku je omogućeno da eksportuju fotografiju ili video zapis 3D modela i da to lako podeli na mejl ili na društvene medije.

#2 – Storyboard VR

Storyboard VR je besplatna alatka za kreiranje prototipova i vizualizacija koja može biti veoma zgodna arhitektama, građevincima, umetnicima ili dizajnerima. Kompanija Artefact napravila je ovo parče softvera za sopstvene potrebe kako bi na najjednostavniji način mogli da naprave VR iskustvo. I zaista je tako!

Program omogućavanje importovanje transparentnih crteža iz većine popularnih programa za crtanje, s kojima potom kreirate storyboard. Korisnicima se otvara mogućnost da podele svoje ideje u ranim fazama projektovanja kako bi dobili povratne informacije od klijenata. Zbog korišćenja slajdova – sekvencijanih scena – mnogi ga nazivaju i VR verzijom PowerPointa.

#3 – Pair

Pair (nekadašnjji Visidraft) je aplikacija koja dozvoljava arhitektama da, po principu drag-and-drop, uvlače 3D modele nameštaja i opreme u svoje projekte koristeći iPhone ili iPad. U njihovom online katalogu postoji preko 200 proizvoda, a novi artikli ubacuju se svakodnevno.

Ono što Pair izdvaja od konkurencije jeste to što aplikacija dozvoljava korisniku da se fizički prošeta oko virtuelnog 3D proizvoda kao što to radi u salonu nameštaja.

#4 – SmartReality

SmartReality je mobilna aplikacija koji koristi kameru na telefonu kako bi preko odštampane osnove kreirala interaktivni BIM model u tri dimenzije. On omogućava korisnicima da bolje sagledaju mane i prednosti projekta kao i da uočene probleme snime ili fotografišu. Program je besplatan za korišćenje ukoliko želite da importujete 2D crteže ali se plaća ako hoćete da snimite kreirani 3D model.

Program dozvoljava da se kroz 3D model virtuelno prošetate u izmenjenoj realnosti koristeći popularnu opremu kao što su Oculus Rift, Samsung Gear ili Google Project Tango.

#5 – Fuzor

Fuzor je real-time rendering aplikacija koja se integriše u Revit. Razvio ju je Kalloc Studios za potrebe razvijanja video-igara, a ovo parče softvera zapravo nudi dvosmernu živu vezu s Revitom omogućavajući korisnicima da se kreću u zamišljenom projektu i da na njemu prave izmene.

Fuzor može da učita BIM projekte s Google Drivea i Dropboxa, a pored Revita, ovaj program podržava i Archicad, Rhinoceros 3-D, Navisworks, SketchUp, FBX, kao 3-DS fajlove.

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *