Proverite šta je sve novo u Revitu 2021
Softver

10 novih mogućnosti Revita 2021 koje smo dugo čekali

Zakošeni zidovi, linkovanje PDF-a i slika ali i deset puta brže realtime renderovanje, samo su neka od poboljšanja koje smo čekali kao ozebli sunce.

Nova verzija Autodesk Revita, jednog od najpopularnijih programa za BIM, za 2021. godinu donosi nam pregršt novih mogućnosti i poboljšanja. Ova poboljšanja pomoći će u radu svih projektanata, kako arhitekata tako i konstruktivaca i instalatera.

Neke od mogućnosti koje smo dugo čekali predstavićemo vam u ovom tekstu.

1. Pristupni prozor

Prvo što će vam upasti u oko pri startovanju je podešavanje okruženja koje sada možete uraditi prema predefinisanim parametrima. Olakšano je direktno pristupanje projektima na platformi BIM360 sa prvog prozora okruženja.

Olakšano je direktno pristupanje projektima na platformi BIM360 sa prvog prozora okruženja.

2. Dynamo 2.5

U sastavu REVIT-a 2021 dolazi nam i novi Dynamo 2.5 koji je u potpunosti inkorporiran i nećete imati potrebe da čuvate starije verzije. Brzina izvršavanja skripti je unapređena i dodato je desetak korisnih nodova.

Uz poboljšanja čeličnih veza u novoj verziji Revita 2021 dobijamo i mogućnost da Dynamom pristupamo čeličnim vezama i da automatizujemo proces rada sa čeličnim konstrukcijama.

Novi Dynamo 2.5 vodi računa o potrebnim paketima funkcija i sam ih po potrebi downloaduje i updateuje pa nećemo više imati problema da nađemo nedostajući paket da bi nam neka skripta proradila.

Dynamo 2.5 automatizuje proces rada sa čeličnim konstrukcijama

3. Zakošeni zidovi

Oni koji koriste Revit znaju koliki je problem do danas bio napraviti iskošeni zid. Morali ste da modelujete masu da bi ste pomoću nje napravili nakrivljenu fasadu. Da ne pominjemo da takav zid nije imao parametre kao i ostali zidovi pa je i specificiranje bilo komplikovano.

Novi Revit nam kao najveći napredak donosi mogućnost pravljenja kosih zidova. Vrlo jednostavno, uz pomoć gridova ili unosom vrednosti ugla zakošenja možete napraviti zakošene zidove. U njih možete unositi vrata i prozore jer su i sve familije kojima su zidovi „domaćini“, dobile mogućnost da budu zakošene.

Oni koji koriste Revit znaju koliki je problem do danas bio napraviti iskošeni zid.

Uz pomoć gridova ili unosom vrednosti ugla zakošenja možete (konačno) napraviti zakošene zidove.

4. Linkovanje PDF-a i slika

U prethodnim verzijama 2020.1 i 2020.2 mogli smo importovati PDF u Revit projekte ali od verzije 2021 moći ćemo linkovati PDF dokumente i slike koje se nalaze nezavisno na hard disku. Ovo nam otvara mogućnost da u radu brzo zamenimo dokument koji nam se pojavljuje u projektu.

Linkovanjem PDF dokumenata i slika nećemo povećavati veličinu Revit modela i samim tim olakšaćemo rad računarima. Sigurni smo da ćete naći svoju primenu za ove funkcionalnosti, ali kao primer dajemo vam ideju da možete linkovati tehničke specifikacije materijala, koje obično imate u PDF formatu i štampati ih na istom listu kao i količine materijala iz modela.

5. Realtime render

3D pogledi u Revitu su do sada imali mogućnost za „Realistic“ prikazivanje ali nova render mašina koja je 10x brža od prethodne će vas oduševiti. Ne samo da su materijali prikazani realističnije nego imate mogućnost i da podešavate način renderovanja.

Nemojte se iznenaditi ali na slikama nije prikazan noćni render unutrašnjosti i spoljašnosti objekta, već 3D pogled u samom Revitu.

Nova render mašina, koja je 10x brža od prethodne, će vas oduševiti

Na slikama nije prikazan noćni render unutrašnjosti i spoljašnosti objekta, već 3D pogled u samom Revitu.

Nije noćni render već 3D pogled u samom Revitu

6. Oznake se mogu rotirati s komponentom

Tekstualne oznake možete napraviti da prate rotaciju komponente dok su u prethodnim verzijama mogle biti samo vertikalne ili horizontalne. Oznake preseka su bile poseban problem pa smo morali praviti različite tipove za oznake preseka koji su vertikalni na crtežima od onih koji su horizontalni kako bi im uskladili izgled. Na slici dole možete videti oznake vrata, preseka pa čak i oznake osa, rotirane tako da prate rotaciju komponenete.

Oznake vrata, preseka pa čak i oznake osa, rotirane su tako da prate rotaciju komponenete

7. Void visibility parametar

Kontrola vidljivosti „šupljina“ u familijama daje nam mogućnost da kontrolišemo da li je neki element familije zasečen ili ne. Ovo nam daje mogućnost pravljenja kompleksnijih komponenti.

Kontrolišite da li je neki element familije zasečen ili ne

8. Grafička poboljšanja izveštaja

Izveštaji su dobili mogućnost da u prikazu definišemo boje redova što nam donosi bolju preglednost samog izveštaja. Takođe sada je moguće „zalediti“ naslove kolona, tako da se kod dugačkih izveštaja, lakše snađemo šta je od podataka u svakoj od kolona. Različite boje podloge parnih i neparnih redova omogućavaju nam lakše pretraživanje podataka u tabeli.

Izveštaji su dobili mogućnost da u prikazu definišemo boje redova

9. Uključivanje / isključivanje filtera planova

U dosadašnjem radu pri korišćenju filtera na planovima, jedino što smo mogli jeste da uključujemo vidljivost elemenata zahvaćenih filterom. U novoj verziji možemo uključivati ili isključivati sam filter.

U Revitu 2021 možemo uključivati ili isključivati sam filter planova.

10. Sortirani tipovi linija

Osnovni tipovi linija inkorporirani u Revit modelu sada su dobili zagrade „<>” što nam olakšava posao pretraživanja linija kada ih se u modelu pojavi veliki broj. Sada ćete moći osnovne linije da pronađete na dnu liste linija.

Osnovne linije ćete moći da pronađete na dnu liste linija

I to nije sve

Gore navedena poboljšanja smo smatrali najvažnijim ali pored njih novi Revit 2021 donosi nam i dosta drugih poboljšanja od kojih neka ne koristimo tako često ali su svakako korisna.

Za arhitekte napomenućemo da je „travel path“ analiza dobila mogućnost dodavanja međutačaka i da je linkovan model u Autodesk Inventor sada moguće jednostavnije osvežavati.

Konstruktivci dobijaju mogućnost unosa standardnih 3D šipki armature, poboljšane i dopunjene čelične veze, prikazivanje armaturnih mreža u 3D, postavljanje mufova na krivolinijske šipke armature, statičku analizu inkorporiranu u sam Revit itd.

Svakako najveća dopuna konstruktivnim alatima u novom Revitu je ceo novi tab za prefabrikaciju gde ćete pronaći sve potrebne alate za pretvaranje elemenata u prefabrikovane. Naravno alati će raditi samo sa strukturalnim elementima.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

4 komentara

 1. Anton

  Glavni problem sa svim softverskim programima je njihova univerzalna cena..pa tako istu cenu plaćaju korisnici iz Švedske, Srbije i Tunguzije. Da se ja pitam ja, ako bi to bilo moguće, bi na osnovu lokacije korisnika i prosećne plate u njegovoj državi određivao cenu. Revit je preskup za nas ovde u svakom smislu. Koliko god da je genijalan.

  1. Student arhitekture

   Pa, da li je preskup jer nam je nizak standard ili mi nismo u stanji i prilici da iskoristimo njegove potencijale u celosti i na odgovarajućem tržištu – je otvoreno pitanje.

 2. Zoran Petrović

  Antone,
  cena softvera nije jednaka na svim područjima. Svakako Autodesk daje povoljnosti u zemljama kao što je naša pa na primer u Velikoj Britaniji AEC kolekcija košta oko 3400 funti dok je kod nas oko 2000e.
  Problem je što je visina honorara u Srbiji višestruko niža od honorara u britaniji pa je britancima softver ipak pristupačniji.

  1. Anton

   Hvala na pojašnjenju gospodine Petrović. Uzgred, odličan članak.

Оставите одговор

Obavezna polja *