Kućište je posle matične ploče najvažnija komponenta u računaru; Foto: Cooler Master
Softver

Kako odabrati pravu konfiguraciju za Revit

Svakako ćete računar birati prema budžetu, ali morate obratiti pažnju na minimalne performanse da biste uopšte mogli da radite 3D modelovanje.

Računari danas jako brzo napreduju, najčešće zbog pojave sve zahtevnijih video-igara. Nama, kao poslovnim korisnicima, ovo ide u korist. Usled pojave novijih i bržih računara, cena starijih modela opada, iako su njihove performanse i dalje dovoljne za poslovni rad.

Ukoliko se bavite projektovanjem u arhitekturi, građevinarstvu i ostalim strukama koje podržava Autodesk Revit, primetićete da vam od brzine računara zavisi i udobnost u radu.

Sve komponente računara moraju biti usklađene i kompatibilne da bi računar kao celina dobro funkcionisao.

Svakako ćete računar birati prema budžetu, ali morate obratiti pažnju na minimalne performanse da biste uopšte mogli da radite 3D modelovanje. Zbog toga ćemo je pravo pitanje koje pojedinačne komponente za računar odabrati. Jer iako je za brzinu rada procesor važan deo svake konfiguracije, on nije presudan. Sve komponente računara moraju biti usklađene i kompatibilne da bi računar kao celina dobro funkcionisao.

Pa, da krenemo.

Matična ploča – najvažnija komponenta

Komponenta na kojoj svakako ne treba štedeti jeste svakako matična ploča. Ona sabira i koordiniše rad svih ostalih komponenti što joj daje epitet najvažnije komponente računara. Često je zanemarujemo zbog relativno niske cene. Vrlo solidne matične ploče se danas mogu kupiti za oko 200 evra. Veličine matičnih ploča su Standard-ATX, Micro-ATX, Mini ATX. Važi pravilo što je veća, to je bolja matična ploča.

Napajanje – nikad dovoljno snage

Iako samo kućište u koje ćete upakovati vaš računar nije naročito važno za njegovo funkcionisanje, potrebno je voditi računa da se sve komponente mogu jednostavno upakovati, to jest, da je ergonomija kućišta što bolja. Po mom mišljenju, prednjače Cooler Master kućišta, ali na tržištu, naravno, ima i drugih prilično dobrih. Posebno treba obratiti pažnju na tip matične ploče koju ugrađujemo. Imajte u vidu da ne mogu sve matične ploče da stanu u sva kućišta.

Napajanje je posle matične ploče najvažniji deo računara. Što su moćnije komponente koje ugradite, to će i više snage biti potrebno za njihov rad. Birajte napajanje proverenih proizvođača, kako bi snaga koja piše na njima bila i stvarna snaga koju dobijate.

Procesor – nije bitan broj, nego brzina jezgra

Autodesk Revit još uvek koristi samo jedno procesorsko jezgro za osnovne operacije. Pri biranju procesora, birajte ne prema broju jezgara nego prema brzini jednog jezgra.

Ukoliko planirate da radite rendere slika ili filmova, tada birajte procesor sa što više jezgara, jer samo u tom slučaju Autodesk Revit opterećuje sva jezgra. Lično, više mi se dopadaju Intelovi procesore ali su i AMD jednako dobri.

Grafička kartica – da Revit bude igra

Grafička karta je neophodna jer se ona bavi iscrtavanjem modela na ekranu. Ogroman broj elemenata modela opterećuje grafičku kartu, pa je za udoban rad bitno da ona bude što bolja i brža.

Ne zaboravite, ne igramo video-igre na ovom računaru ali neke projektante i Revit podseća na igranje.

Nije potrebno kupiti najbržu grafičku karticu koja postoji na tržištu. Moj reper je Nvidia GTX1050Ti i nešto malo slabije od nje. Sve kartice koje su novije generacije ili starije, ali brže, odgovaraće za rad u Revitu.

Memorija – ne manje od 16

Kako Autodesk Revit ceo model na kome radimo smešta u RAM, nameće se da količina potrebne memorije u računaru zavisi od objekta na kome radimo. U praksi se pokazalo da je 16 GB neke od bržih memorija dovoljno za ugodan rad.

Hard disk – birajte SSD M.2

Hard disk na kome stoji operativni sistem i svi instalirani projekti, kao i modeli na kojima se radi treba da zadovolji potrebu za količinom skladišnog prostora kao i za brzinom pristupa informacijama. Kako su sve više dostupni SSD diskovi i malo skuplji SSD M.2 diskovi, birajte disk što većeg kapaciteta i brzine.

Lično bih, naravno ukoliko matična ploča podržava, izabrao neki od diskova kapaciteta 500 GB SSD M.2. Takav disk će potpuno zadovoljiti vaše profesionalne potrebe za radu Autodesk Revit-u.

Monitor – neka budu dva

Za udoban rad u Autodesk Revitu preporučuje se da imate dva monitora, po mogućstvu 24“ svaki. Moja preporuka je za monitore DELL u2412m. To su profesionalni monitori sa odnosom strana 16:10. Njihova cena je trenutno na tržištu oko 200 evra.

Za ugodan rad u BIM-u, uzmite dva monitora; Foto: Chapman Taylor

Koliko para, toliko muzike

Zaključak je – koliko para, toliko muzike. Ukoliko želite konkurentan računar, udoban za rad u Autodesk Revitu, moraćete potrošiti na današnji dan oko 1.200 evra. Ovo zvuči kao velika cifra ali ne zaboravite da je računar danas projektantima, osim softvera, jedini alat.

Ako uporedimo ovo ulaganje sa ulaganjima koje će imati jedan automehaničar za početak svog rada, ulaganja koja će imati projektant su značajno manja.

Kao primer navešću jednu od konfiguracija koju posedujem i na kojoj Autodesk Revit radi vrlo solidno, a ne košta previše.

 • Kućište: Cooler Master CM690 mark II
 • Napajanje: Seasonic SS-620GM 620W
 • Matična ploča: Asus Rog Maximus XI HERO
 • Procesor: Intel  i7-6700k
 • Grafička karta: Radeon RX 480
 • RAM memorija: XiperX 16GB
 • Hard disk: SSD 240GB
 • Operativni sistem: Windows 10 pro
Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. Pablo

  Neko moje misljenje je sledece:

  Procesor: Po meni najbitnija stavka na racunaru. Autor teksta je rekao da Revit radi pretezno na jednom jezgru ali se to moze u buducnosti promeniti unapredjivanjem softvera, posto je rad sa vise jezgara industrijski trend zbog brzine rada. Mada sve ostalo sem Revita ce verovatno raditi mnogo bolje na vise jezgara! Svakako je najbolje prilikom pretrage procesora pogledati online benchmarkove na vise sajtova, za softver koji cete koristiti. Takaodje za intel ce vam biti neophodan kuler ,a za vecinu novih amd procesora je standardni kuler dovoljan. Trenutno je za skoro sve sto nisu programi koji rade na jednom jezgru, AMD-ovi novi ryzen 3000 procesori mnogo bolja opcija od intelovih zbog veceg broja jezgara, mada naravno najbolje je da izaberete po budzetu par procesora pa da vidite na nekim uporedjivanjima na netu razliku.

  Graficka: Ukoliko ne igrate igre ne morate trositi mnogo na nju, autor preporucuje gtx 1050ti sto je ok ,a ja cu vam preporuciti u istom cenovnom rangu AMD-ovu rx 570 koja je povoljnija i brza (nVidia ima monopol pa lupa cene, pogledajte benchmarkove ako meni ne verujete). Uporedite performanse na netu 🙂

  RAM: 16gb je za sada dovoljno, probajte da uzmete 2 stika iste memorije od 8gb radi dual chanela. Racunajte da svi novi procesori i maticne zahtevaju ddr4 koji je skuplji i kod njih je brzina dosta bitna posto utice na rad procesora! (Kolika brzina je potrebna je tema na mnogim forumima i recenzijama na internetu tako da procitajte malo o tome za konkretan procesor koji ste izabrali)

  Memorija: Hard disk je dobar samo za skladistenje velikih podataka kojima ne pristupate cesto zato sto su spor ali jeftin i velik ,a za sve ostalo ssd!
  Vodite racuna da nisu svi ssd-ovi jednaki! Najbrzi su oni sa nvme tehnologijom (brzi od sata SSD-ova visestruko ,a od hard diskova 100x) koji se najcesce mogu naci u m.2 standardu (mada i tamo ima sata diskova u m.2 standardu pa pogledajte sta kupujete i da li vasa maticna podrzava dati format).

  Maticna: pogledajte na nekom od online konfiguratora koja maticna moze da vam podrzi komponente koje planirate da uzmete i pogledajte review ili dva za datu maticnu da vidite koje funkcije poseduje i kako radi. Vece je bolje pravilo, koliko ja znam ne postoji, ima I odlicnih malih maticnih I ocajnih velikih.

  Napajanje: Na online konfiguratorima mozete uneti vase komponente i dace vam preporuku koliko napajanje vam je potrebno, uzmite malo vise od minimuma da bi omogucili da u buducnosti unapredite svoj racunar bez menjanja napajanja i preporucljivo je da se uzme neko markirano napajanje da vam komponente ne pocrkavaju. Racunajte da je dobro ugraditi I koji ventilator u kuciste koji takodje trosi struju.

 2. Zoran Petrović

  Hvala Vam Pablo na komentaru. Svakako je konstruktivan.

  Što se tiče odabira proizvođača komponenti i načina pristupa odabiru istih stvar je ličnih preferencijala.
  Kod odabira Intel ili AMD za procesor, Nvidia ili AMD za grafiku uvek imamo i za i protiv i svako može imati svoje mišljenje. Komentar je, kao šte i sami rekli, vaše mišljenje, pa mogu da ga prihvatim.
  Međutim, u komentaru postoji jedna i rečenica sa kojom se apsolutno ne mogu složiti.

  „Takodje za intel ce vam biti neophodan kuler ,a za vecinu novih amd procesora je standardni kuler dovoljan.“

  Probajte da skinete kuler sa AMD-a, pa probajte da isto uradite sa Intel-om. Ukoliko oba nemaju opterećenje (radi samo operativni sistem), videćete da će se AMD ipak pregrejati za manje od 1min (karikiram) a da će intel raditi sa normalnom temperaturom.
  Sad zamislite da vam se dogodi da ventilator prestane da radi u sred rada. AMD će se sigurno resetovati dok će Intel nastaviti da radi smanjenom brzinom.
  Ovo se dešava zbog toga što se AMD procesorima povećava radni takt fabrički (overclock) dok Intel to ne radi.

  Naprosto cena Intela nije velika samo zbog brenda jer je i AMD je ime i već odavno je pozicioniran na tržištu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *