Dešavanja

Veliki Liman: Narativi nasleđenog prostora

Na početku Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu, akcenat je stavljen na arhitekturu. 

Četiri dana svečanog otvaranja Kaleidoskopa kulture zapravo je početak prve od pet nedelja programa, koja se bavi arhitekturom, da bi naredne četiri nedelje obeležile književnost, izvođačka, vizuelna i primenjena umetnost, kroz brojne programe širom Novog Sada. U svojoj završnici, nedelja arhitekture donosi dve stručne tribine.

Tema arhitekture započeta je još kroz svečano otvaranje izložbom „Veliki Liman: Narativi nasleđenog prostora“, PDP konferencije. Izložba je obuhvatila materijalnu i nematerijalnu baštinu fabrike Braća Kramer, odnosno „Petar Drapšin“, koja je najsnažnije odredila identitet tog prostora.

Izložba posvećena fabrici Petar Drapšin u Novom Sadu

Izložba Veliki Liman obuhvatila je materijalnu i nematerijalnu baštinu fabrike Braća Kramer, odnosno „Petar Drapšin“.

Izložbu je moguće pogledati još danas, širom prostora nekadašnjeg Velikog Limana, dok će završnica biti istoimena tribina, zakazana za sutra, 8. septembar od 20 časova ispred Kulturne stanice OPENS. Kroz tribinu biće predstavljeni skriveni narativi nekadašnjeg Velikog Limana, čiji prostor danas prolazi kroz transformaciju i dobija novu namenu.

O toj temi pričaće istoričar Aleksandar Vranić iz Arhiva grada Novog Sada, akademski vajar Petar Mirković, fotograf Predrag Uzelac, arhitekta Dušan Stevanović i direktor Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, Nemanja Milenković.

Nova mesta

Već 9. septembra, od 19 časova, u okviru nedelje arhitekture, biće organizovana tribina o projektu „Nova mesta“ koji je pokrenula Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“. Tribina će se desiti upravo na jednom od novih mesta koje je uređeno ove godine, na inicijativu Centra za multidisciplinarna istraživanja i komunikaciju, u dvorištu ulice Partizanskih baza (Novo naselje). Kako je projekat „Nova mesta – Mikrogranting“ za uređenje malih javnih površina u gradu i „Zoni 021“ pokrenut sa idejom uključivanja lokalne zajednice u uređenje javnih prostora, podizanja kapaciteta građana i zajedničkog rada, tema stručne tribine je značaj tog projekta za građane Novog Sada i okoline i dosadašnji rezultati. O toj temi razgovaraće predsednik Društva arhitekata Novog Sada, Miljan Cvijetić, koji je u komisiji za odabir projekata „Nova mesta – Mikrogranting“, Jovana Jarić ispred Centra za multidisciplinarna istraživanja i komunikaciju i Sanja Vujinović, sugrađanka koja živi u kvartu čija je okolina uređena upravo kroz projekat „Nova mesta – Mikrogranting“.

Za lepše i kvalitetnije uživanje

Tokom trećeg Kaleidoskopa kulture poštuju se sve preporučene epidemiološke mere. U svakom momentu kontroliše se maksimalan broj posetilaca na događajima, što je trenutno 500 ljudi na otvorenom. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima. Organizatori mole sve posetioce radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima da se pridržavaju svih mera.

O Kaleidoskopu kulture

Kaleidoskop kulture počeo je 4. septembra i traje do 9. oktobra. Nakon četiri dana svečanog otvaranja koja su obeležili pozorišne predstave, filmovi, izložbe, zvučne i vizuelne instalcije i performansi, programi će biti predstavljeni širom Novog Sada. Satnicu i detaljne informacije o programima možete pronaći na zvaničnom sajtu Kaleidoskopa kulture.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *