Prijave za Salon ahritekture se primaju do 25. februara
Saloni

Prijavite svoj rad za 44. Salon arhitekture: Ovogodišnja tema „Zaokret“

Salon arhitekture u Beogradu, 44. po redu, biće svečano otvoren 31. marta 2022. godine, a javni poziv za učešće traje do 25. februara. 

Salon arhitekture je najznačajnija nacionalna godišnja smotra iz oblasti savremene arhitekture koju od 1974. godine u kontinuitetu organizuje Muzej primenjene umetnosti. Salon pruža sveobuhvatni presek arhitektonske produkcije na nacionalnom nivou uz gostujuće učešće autora sa međunarodne scene i iz regiona.

U okviru takmičarskog dela programa dodeljuju se nagrade, priznanja i pohvale u okviru predviđenih kategorija, kao i glavna nagrada Salona – Grand Prix.

Pročitaje još na Gradnja.rs:

Velika nagrada Salona arhitekture 2021. pripala je arhitektama iz studija Teking Architecture za dogradnju Elektronskog fakulteta u Nišu

Tema 44. Salona arhitekture: ZAOKRET

Pod ovogodišnjim sloganom ZAOKRET, 44. Salon arhitekture je posvećen saradnji i aktivnom odnosu prema savremenim tokovima arhitektonskog oblikovanja i delovanja u kontekstu aktuelnih društvenih, ekonomskih i klimatskih izazova.

U cilju uključivanja različitih perspektiva i šireg promišljanja o ulozi i poziciji struke danas, koncept ovogodišnjeg izdanja Salona arhitekture osmišljen je kroz razmenu javnog i civilnog sektora i blisku saradnju timova Muzeja primenjene umetnosti, Ženskog arhitektonskog društva i projekta PreSalona, posvećenog umrežavanju i razmeni iskustava u nastavnom procesu četiri fakulteta arhitekture i dizajna.

Kustoski tim će ove godine težiti unapređenju Salona arhitekture, ne samo kao značajnog preseka savremene nacionalne produkcije, već i kao platforme za intenzivnu razmenu misli, ideja i praksi širokog kruga aktera oko centralne problemske teme Salona ZAOKRET.

Kakva bi trebalo da bude, a koja je aktuelna društvena uloga arhitektonske i urbanističke struke u Srbiji.

Kroz istoimeno istraživanje, zajedno sa učesnicima Salona, ali i širom arhitektonskom zajednicom, tragaće se za odgovorima na pitanja: kakva bi trebalo da bude, a koja je aktuelna društvena uloga arhitektonske i urbanističke struke u Srbiji; kako se arhitekti odnose prema činjenici da je dugoročno strateško promišljanje izgradnje društva kroz prizmu zajedničkog interesa i dobrobiti izgubilo primat u korist tržišno orijentisane arhitekture; prepoznaje li se potreba za zaokretom ka vrednovanju stručnih doprinosa u domenima održivosti, cirkularnosti, društvene inkluzivnosti i odgovornosti ili je percepcija uspeha struke zasnovana isključivo na komercijalnoj vrednosti arhitektonskog proizvoda; koliko struka veruje u svoju emancipatorsku, obrazovnu i vizionarsku ulogu i ličnu odgovornost arhitekte; da li je i koliko važna konsolidacija struke i uspostavljanje konsenzusa oko elementarnih vrednosti: društvena, ekološka i kulturološka održivost, rodna ravnopravnost i društvena inkluzivnost, participacija i transparentnost procesa, multidisciplinarnost, otvorenost i dostupnost, zdravlje i dobrobit, tehnološke inovacije u službi čoveka.

Zaokret u propozicijama salona

U kontekstu “zaokreta” koji polivalentne struke poput arhitekture neminovno čine pred društvenim, ekonomskim i ekološkim izazovima, žiri ovogodišnjeg Salona arhitekture će pristigle radove vrednovati kroz njihovu arhitektoničnost i oblikovanje, odnos prema kontekstu, materijalizaciju (sa posebnim osvrtom na održivost, cirkularnost i inovativnost materijala), programske inovacije, uticaj projekta na korisnike, neposredno okruženje, širi kontekst (sliku grada) i društvo u celini, kao i posebno vrednovati aspekte radova koji direktno odgovaraju na temu Salona, u domenu humanizacije prostora i odgovornosti prema životnoj sredini i izgradnji zajednice.

Nove kategorije Salona

Pored do sada zastupljenih kategorija: Arhitektura, Urbanizam, Enterijer, Eksperiment i istraživanje, Arhitektonska kritika, Arhitektonska fotografija, Konkursni projekti i Studentski radovi, 44. Salon otvara prostor za nova polja promišljanja uvodeći kategorije Zaštita graditeljskog nasleđa i Virtuelna arhitektura.

Ukidanje kotizacija za pojedine kategorije

Kao dodatni stimulans kritičkoj misli u arhitekturi i kao podstrek mladim autorima i novim i eksperimentalnim praksama, kustoski tim Salona je odlučio da ukine kotizacije za kategorije: Eksperiment i istraživanje, Konkursni projekti, Fotografija i Studentski radovi.

Prijave

Prijava se vrši preko vebsajta  www.salonarhitekture.rs, rok za prispeće radova je 25. februar, dok će rezultati selekcije biti objavljeni do 3. marta 2022. godine.

Žiri Salona

  • Iva Čukić, arhitektkinja, Ministartstvo prostora / Srbija
  • Diana Dina, arhitektkinja, Haworth Tompkins Architecture / Romania / UK
  • Zoran Dmitrović, arhitekta, galerija Kolektiv / radio Aparat / Srbija
  • Dubravka Đukanović, arhitektkinja, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika / Srbija
  • Slaviša Kondić, arhitekta, Teking Architecture (predstavnik pobednika 43. Salona) / Srbija

ORGANIZACIONI I KREATIVNI TIM 44. SALONA

Autori koncepta:

Dizajn prostorne postavke izložbe: 

Sve dodatne informacije o 44. Salonu arhitekture biće blagovremeno istaknute na sajtu Muzeja primenjene umetnosti.

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. arhitekta

    lele, sve neki hipsteri koji su zapravo umetnici 😀

Оставите одговор

Obavezna polja *