Građevinarstvo, Obuke, Saloni

Energetska rekonstrukcija zgrada u Beogradu

Kompanija Xella Srbija d.o.o. organizovala je stručni seminar Energetska efikasnost – perspektive uštede energije u zgradarstvu na kojem je gostovao i Dejan Vasović, dipl.inž.arh. – pomoćnik gradonačelnika Beograda.

Dejan Vasović je obradio temu „Mogućnosti energetske rekonstrukcije zgrada u Beogradu“.
U radu je prikazano trenutno stanje stambenog fonda Srbije gde je za ostvarenje rezultata u uštedi energije potrebno energetski rekonstruisati preko 2.8 miliona stanova gde na gradove otpada oko 1.6 miliona stambenih jedinica.

Postojeći fond zgrada je daleko od energetski efikasnog. Trenutna potrošnja energije za grejanje u postojećim objektima na godišnjem se kreće ed 100 do 250kWh/m2. Naš cilj bi u budućnosti trebalo da bude potrošnja na godišnjem nivou od cca 50kWh/m2. To je još uvek znatno iznad evropskog i svetskog proseka, ali je bitno da se krene od nečega.

Ušteda energije u stanogradnji se postiže pre svega poboljšanjemtermoizolacije zidova, izbegavanjem termo mostova, poboljšanjem zaptivenosti zgrada, poboljšanjem kvaliteta i zaptivenosti stolarije, kao i primeni odgovarajućih pasivnih i aktivnih sistema.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *