Lučni most bez čelika; Foto: naaro
Konstrukcije

Pasarela bez armature: Betonski lučni most napravljen 3D štampom

Lučni most, napravljen potpuno bez armature, produkt je saradnje tima istraživača sa ETH i Zaha Hadid Architects.

Striatus je lučni, pešački most bez dodatnih ojačanja, sastavljen od betonskih blokova izvedenih 3D štampom. Pasarela, koja zauzima površinu od 12 sa 16 metara, trenutno je izložena na Giardini della Marinaressa i tu će biti tokom trajanja Međunarodne izložbe arhitekture u Veneciji, do novembra ove godine.

Beton je nanošen pod određenim uglovima tako da slojevi budu ortogonalni u odnosu na sile pritiska.

Striatus predstavlja zapravo prvi objekat ove vrste koji kombinuje tradicionalne zanatske tehnike graditeljstva, sa naprednim računarskim dizajnom, inženjeringom i robotskom tehnologijom proizvodnje, piše ArchDaily.

Naime, betonski blokovi odštampani su u slojevima upravnim na sile pritiska, kako bi se stvorilo „prugasto“ (striated) zatezanje i izbegla potreba za dodatnom armaturom. Otuda i ime mosta – Striatus.

Zahvaljujući 3D štampi mogu se izgraditi betonske konstrukcije koje zahtevaju znatno manje materijala od konvencionalnih konstrukcija i mogu biti bez armature.

Smanjenje betona i čelika

Arhitekte sa ciriškog ETH i istraživači iz Block Research Group su u saradnji sa Zaha Hadid Architects i partnerima iz građevinske industrije, pokazali kako ovaj princip može da funkcioniše na pasareli u Veneciji.

Milioni novih zgrada širom sveta masovno se grade od armiranog betona iako ova vrsta konstrukcije generiše velike količine emisije CO2. Zapravo, najveći ekološki problem stvaraju čelik koji se koristi za armaturu i cement od kog nastaje beton.

Istraživači sa ETH našli su način da smanje količinu oba materijala i to na jednom konkretnom, stvarnom projektu, koji može poslužiti kao inspiracija za dodatni razvoj građevinarstva.

Princip uklještenja

Block Research Group su se udružili sa arhitektama iz ZHA, kako bi kreirali lučnu pasarelu Striatus koja je sagrađena po principu tradicionalnih metode izgradnje zidanjem.

Iako blokovi nisu međusobno dodatno povezani, princip uklještenja je omogućio raspoređivanje sila do oslonaca mosta, te je ova suvo povezana konstrukcija dovoljno stabilna zahvaljujući svojoj geometriji.

Slojevi betona u blokovima ostaju pritisnuti, bez potrebe za dodatnim ojačanjem.

Primenjena je potpuno nova vrsta 3D štampanog betona, koju su istraživači razvili u saradnji sa kompanijom Incremental3D.

Beton se ne nanosi horizontalno na uobičajeni način, već pod određenim uglovima tako da slojevi budu ortogonalni u odnosu na sile pritiska. Na ovaj način slojevi betona u blokovima ostaju pritisnuti, bez potrebe za dodatnim ojačanjem.

„Ova precizna metoda 3D štampanog betona omogućava nam da kombinujemo principe tradicionalne zasvođene konstrukcije sa digitalnom izradom betona, kako bismo koristili beton samo tamo gde je to strukturalno neophodno, bez stvaranja otpada.“, rekao je profesor ETH, Philippe Block.

Laka demontaža

Imajući u vidu da konstrukciji nije potreban malter za međusobno vezivanje blokova, oni se po potrebi mogu demontirati, te se most može postaviti ponovo na nekoj drugoj lokaciji. Ukoliko pak konstrukcija više nije potrebna, materijali se mogu jednostavno reciklirati.

Grafički prilozi

Situacioni plan
Situacioni plan
Izgled mosta
Izgled mosta
Presek mosta
Presek mosta

Kad ste već ovde…

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *