Paviljon Srbije na 17. Međunaronoj izložbi arhitekture; Foto: MuBGD
Dešavanja

Reakcije na srpski paviljon na Bijenalu arhitekture u Veneciji (FOTO)

Srpski paviljon je jedan od tri najbolja na ovogodišnjoj 17. Međunarodnom bijenalu arhitekture, ocenio je jedan od vodećih kritičara u oblasti umetnosti, arhitekture i dizajna Aron Betski.

Nakon prošlogodišnjeg odlaganja usled pandemije koronavirusa, 17. Međunarodna izložba arhitekture u Veneciji svečano je otvorena u subotu 21. maja, a sa njom i Paviljon naše zemlje koji u fokus stavlja grad Bor.

U Paviljonu Srbije u Đardinima, posetioci mogu da vide izložbu autorskog tima Moderni u Beogradu koja, odgovarajući zadatu temu „Kako živeti zajedno?“, otvara pitanja odnosa rada i života, korelacija sa stanovanjem, društvenim okolnostima, slobodnim vremenom, dokolicom, novim doseljenicima, navikama, širenjem, data na primeru Grada Rudnika Bora.

Foto: MuBGD

Reakcije na Paviljon Srbije dobre i iz razloga što posetioci prepoznaju problem i u svojim državama.

Prostorno-geografski pozicioniran u okviru rudarskog basena obojenih metala, ovaj grad je urbanistički i arhitektonski razvijen u periodu posleratne industrijalizacije, čime je nadograđen njegov multikulturalni karakter prethodno razvijen zahvaljujući osnovnoj privrednoj delatnosti ovog grada – rudarstvu.

Stanovnici Bora u svakodnevnom govoru iskazuju pojedinačna mesta grada kroz meru njihove udaljenosti od rudarskog površinskog kopa Bor, koji računaju kao polaznu tačku, „nulti kilometar” ili ,,smak sveta”. Sistem orijentacije stanovnika analogan je načinu planiranja i izgradnje samog grada kroz sedam gradskih kilometara. U ovom smislu, „osmi kilometar” predstavlja kvalitativno novi sloj grada, predlažući pravce njegovog budućeg razvoja nezavisnog od rudarske  industrije.

Foto: MuBGD
Foto: MuBGD
Foto: MuBGD
Foto: MuBGD

Odnos života i rada

Izložba prikazuje kako se na primeru Borskog basena razvijena rudarska proizvodnja do sada jednoznačno postavljala kao isključivi faktor postojanja grada. Umrežavanjem ove proizvodnje u globalne tokove kapitala, u gradu se ispoljava odsustvo mogućnosti rada na društvenom i prostornom planu. Ujedno, usled neodrživosti predloženih alternativa socio-ekonomskog razvoja Bora, to je i prilika za redefinisanje odnosa život – rad, a time i fizičkog okvira unutar kog se navedeni procesi odvijaju. Stoga izložba i istraživanje razmatraju budućnost ovog odnosa kroz temu „osmog kilometra”, koji uvodi poremećaj u poredak postojećih sedam gradskih zona.

Foto: Stefan Đorđević
Foto: Stefan Đorđević

Osmi kilometar

Uočavajući aktuelnu ograničenost i neodrživost Bora kao grada stanovanja i dokolice, lišenog njegove jedine materijalne baze – rudarske industrije, promišljanje odnosa život – rad pronalazi provokativan teren upravo u njegovom već izgrađenom prostoru. Nasuprot postojećem stavu koji razdvaja navedene aspekte i distribuira ih u izolovane lokacije, kvalitativno drugačija sredina treba da doprinese njihovom zajedništvu, otvarajući nove psihološke, društvene, ekonomske i ekološke perspektive.

Foto: MuBGD
Foto: MuBGD
Foto: MuBGD
Foto: MuBGD

Izložbena postavka nastoji da u enterijeru Paviljona rekreira fizičku napetost između površinskog kopa Bor i izgrađene strukture grada. Izložbom se otkrivaju prostorne manifestacije aktuelnog stanja odnosa život – rad i pokreću se mogućnosti njihovog preispitivanja.

Reakcije

Srpski paviljon je jedan od tri najbolja na ovogodišnjoj 17. Međunarodnom bijenalu arhitekture, ocenio je na svom Facebook profilu jedan od vodećih kritičara u oblasti umetnosti, arhitekture i dizajna Aron Betski. Ovaj američki kritičar bio je kustos Bijenala 2008. godine.

Komesar izložbe Slobodan Jović rekao je za naš portal da su reakcije na Paviljon Srbije dobre i iz razloga što posetioci prepoznaju problem i u svojim državama. Svaka zemlja ima svoje rudnike i svoje gradove u kojima se nekako mora živeti zajedno – što je i tema ovih Bijenala.

https://www.facebook.com/aaron.betsky/posts/10226877644393064

Kako u Veneciju

Međunarodna izložba arhitekture održava se u Veneciji, međutim državljani Srbije ne mogu da uđu u Italiju u turističke svrhe. Ulazak iz Srbije u Italiju dozvoljen je samo u određenim slučajevima, kao što su poslovne svrhe. Pozivnica ili karta za Bijenale (proveramo, prim.ur) može ispuniti ovaj uslov uz obavezan antigen test ne stariji od 48h. Uz ovaj ispunjen uslov, u Italiji se može boraviti najduže 120h.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Zoran

    Ozbiljna prica; (pre)jako dobro uradjeno.
    Voleo bih uzivo da vidim ceo taj ambijent.
    Ponosan na nesto odavle. /Konacno/

Ostavite odgovor

Obavezna polja *