Kustus Hašim Sarkis i direktor Bijenala Paolo Baratta
Aktuelno

Tema Bijenala 2020: Kako ćemo živeti zajedno?

Međunarodna izložba arhitekture će se održati od 23. maja do 29. novembra 2020. godine.

Predsednik Venecijanskog bijenala Paolo Baratta i kustos 17. međunarodne izložbe arhitekture Hašim Sarkis predstavili su temu za sledeću godinu: „Kako ćemo živeti zajedno?“.  

„Potreban nam je novi prostorni ugovor. U kontekstu širenja političkih podela i rastućih ekonomskih nejednakosti, pozivamo arhitekte da zamisle prostore u kojima možemo da živimo zajedno“, kaže Sarkis. Tema koja istražuje arhitekturu kao materijalno, prostorno i kulturno polje, ohrabruje arhitekte da angažuju druge stručnjake u svojim istraživanjima – umetnike, investitore, političare, naučnike ali i građane čime kustos želi da društvo prizna ulogu arhitekta kao “čuvara prostornog ugovora”, dodaje libanski arhitekta.

„Od Hašima Sarkisa i zemalja učesnica očekujemo niz primera koji, osim što nam prezentuju različite realnosti, trendove i probleme, u isto vreme nam omogućuju da zamislimo svet koji se suočava s tim pitanjima, a posebno u svetu arhitekture koji je posvećen zamišljanju i realizaciji novih rešenja“, komentariše Paolo Baratta.

U kontekstu širenja političkih podela i rastućih ekonomskih nejednakosti, pozivamo arhitekte da zamisle prostore u kojima možemo da živimo zajedno.

Uprava u Veneciji donela je krajem godine odluku da libanski arhitekta Hašim Sarkis bude kurator 17. Međunarodne izložbe arhitekture koja će se održati 2020. godine.

Pored toga što Hašim Sarkis vodi studio HSS, kojeg je osnovao 1998. godine, on je od 2015. godine ujedno i dekan na smeru arhitekture na prestižnom MIT u SAD. Sarkis je dobro upoznat s venecijanskom izložbom jer je bio u žiriju za Bijenale 2016, a učestvovao je i na izradi paviljona SAD (2014) i Albanije (2010).

Arhitekturu je završio na Rhode Islandu, a doktorsku disertaciju odbranio je na čuvenom Harvardu. Sarkis je takođe i autor nekoliko knjiga na temu istorije i teorije o savremenoj arhitekturi.

Međunarodna izložba arhitekture će se održati od 23. maja do 29. novembra 2020. godine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *