Libanski arhitekta dobro je upoznat s Bijenalom jer je bio u žiriju 2016. godine
Aktuelno

Hašim Sarkis izabran za kuratora Bijenala 2020. u Veneciji

Uprava Bijenala saopštila je da će se 17. Međunarodna izložba arhitekture u Veneciji održati od 23. maja do 29. novembra 2020. godine.

S preporukom direktora Bijenala, Paola Barata, Uprava u Veneciji donela je odluku da libanski arhitekta Hašim Sarkis bude kurator 17. Međunarodne izložbe arhitekture koja će se održati 2020. godine.

Pored toga što Hašim Sarkis vodi studio HSS, kojeg je osnovao 1998. godine, on je od 2015. godine ujedno i dekan na smeru arhitekture na prestižnom MIT u SAD. Sarkis je dobro upoznat s venecijanskom izložbom jer je bio u žiriju za Bijenale 2016, a učestvovao je i na izradi paviljona SAD (2014) i Albanije (2010).

Arhitekturu je završio na Rhode Islandu, a doktorsku disertaciju odbranio je na čuvenom Harvardu. Sarkis je takođe i autor nekoliko knjiga na temu istorije i teorije o savremenoj arhitekturi.

Novi izazovi u arhitekturi

Paolo Barata, predsednik Bijenala, izjavio je da su odabrali kuratora Međunarodne izložbe arhitekture 2020. godine u dogovorenom vremenskog okvira potrebnog za organizaciju događaja. „Sa Hašimom Sarkisom, Bijenale je dobio kuratora koji je svestan izazova i tema koje se svakodnevno reflektuju na životne prostore.“

„Svetske okolnosti stavljaju nove izazove pred arhitekturu“ – izjavio je Sarkis. „Radujem se saradnji sa arhitektama iz celog svega kako bismo zajedno odgovorili ovim izazovima“.

Upravo Bijenala takođe potvrdila da će se 17. Međunarodne izložba arhitekture u Veneciji održati od 23. maja do 29. novembra 2020. godine, dok će mediji moći da vide izložbu dva dana ranije, odnosno 21. i 22. maja.

Sada se od Hašima Sarkisa očekuje da početkom sledeće godine objavio koja je tema Bijenala 2020, a nakon toga će biti i raspisan konkurs za učestvovanje na 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *