Nema više kopiranja, niti nebodera preko 500 metara
Aktuelno

Kina zabranila kopiranje arhitekture i izgradnju zgrada viših od 500 metara

Izgradnja nebodera visine preko 500 metara u Kini više nije moguća, kao ni da se inspiracija za novu zgradu „pozajmi“ od kolege.

Kineske vlasti donele su odluke kojom se „striktno zabranjuje“ plagiranje zgrada ali i izgradnja veoma visokih zgrada u ovoj zemlji. Novi zakon donesen 14. maja od strane Ministarstva građevinarstva i urbanog razvoja, donosi brojne mere u cilju povećavanja arhitektonskih standarda u Kini.

Za početak zabranjuje se kopiranje zgrada, pa su sada „plagijati i imitacije arhitekture striktno zabranjeni“. U prošlosti su se pojavljivali razni primeri kineskih kopija poznatih svetskih zgrada poput Sidnejske opere ili centra Pompidu, a od skorašnjih primera najpoznatiji je plagijat londonskog Tower Bridgea koji je izveden duplo veći od originalnog. Svi se naravno sećaju i kako je u Kini klonirano celo jedno austrijsko selo.

Na osnovu novog zakona, ovakva praksa biće strogo zabranjena ali tu su i još neke novosti koje se tiču (vrlo) visokih zgrada.

Nema kopiranja, nema veoma visokih zgrada: Novi zakon donosi brojne mere u cilju povećavanja arhitektonskih standarda u Kini.

Klonirani most u gradu Sudžou duplo veći od originalnog iz Londona

Zabranjena izgradnja nebodera preko 500 metara

Smernice novog zakona takođe pogađaju u izgradnju nebodera koji u Kini niču kao pečurke posle kiše. Vlada će „strogo ograničiti planiranje i izgradnju super visokih nebodera“, piše u zakonu.

„Generalno, nove zgrade više od 500 metara nije dozvoljeno graditi„, piše u usvojenom zakonu.

U zakonu se takođe navodi da će zemlja „strogo ograničiti izgradnju novih zgrada viših od 250 metara„.

Prošla godina bila je rekordna za izgradnju vrlo visokih nebodera, odnosno objekata preko 300 metara visine. U 2019. godine, sagrađeno je čak 26 supervisokih nebodera širom sveta, a onaj najviši nalazi se u Tianjinu u Kini visine 530 metara. Najviše visokih nebodera izgrađeno je u Kini, a od toga najviše u Šenženu. Sjedinjene Američke Države su na drugom mestu, a za njima sledi Indija sa sedam visokih zgrada.

Nema više ni čudnih zgrada

Kineske vlasti rešile su da povećaju arhitektonske standarde u Kini pa ova mera dolazi nakon zakona o zabrani izgradnje „čudnih zgrada“ donesen 2016. godine. Kineski predsednik Sji Đinping apelovao je još 2014. godine da se stane na kraj „čudnoj arhitekturi“ kada je iskritikovao brojne neobične objekte po zemlji kao što je kopija američkog Kapitola ili kopija celog austrijskog sela Hallstadt koji je pod UNESCO zaštitom.

Direktiva je tada pozivala arhitekte da prave zgrade koje su više „pogodnije, ekonomičnije, zelenije i prijatnije za oko“ nego one koje su „predimenzionisane, ksenocentrične i čudne“.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *