Predstavljen Plan rada na projektima unutrašnje arhitekture; Foto: Gradnja
Aktuelno

ASAP uvodi standarde: Novi priručnik za arhitekte i investitore u dizajnu enterijera

Sveobuhvatan vodič kroz osam faza projektovanja i izvođenja, pružajući praktične savete i smernice za standardizaciju usluga i cene u oblasti unutrašnje arhitekture.

Dajete li ponudu za izvođački ili samo za idejni projekat? Da li je nadzor uključen u cenu? Ko oprema enterijer i ko daje garanciju? Na sva ova pitanja odgovore je pokušala da da Asocijacija srpskih arhitektonskih praksi (ASAP) u vidu priručnika nazvanog Plan rada na projektima unutrašnje arhitekture koji bi trebalo da uvede standardizaciju usluga u oblasti projektovanja i opremanja enterijera.

“Cilj je da se pomogne arhitektonskoj zajednici da sagledaju šta ih sve čeka na svakom projektu ali i da se edukuju investitori koji će moći da se upoznaju sa celim procesom, od početka rada sa arhitektom pa do trenutka kada njihov objekat ne bude završen”, istakao je Marko Korošec iz studija Remorker Architects na predstavljanu Plana, piše portal Dizajn Enterijera.

Šta sve spada u idejni projekat; Foto: DE

Projekat enterijera podeljen je na 8 faza koje definišu kompletan proces projektovanja i izvođenja.

Plan rada na projektima unutrašnje arhitekture je brošura koja definiše kompletan proces projektovanja i izvođenja kroz osam faza. Prva faza se bavi procenom strateških aspekata projekta, postavljanjem očekivanja i definisanjem okvira buduće saradnje. U drugoj fazi, ciljevi projekta se konkretizuju kroz definisanje projektnog zadatka, finansijskih i vremenskih okvira, kao i određivanje učesnika.

Kreativni deo počinje u trećoj fazi, gde se razvijaju arhitektonski planovi i vizuelni koncepti u skladu sa ciljevima projekta. Četvrta faza uključuje izradu grafičke dokumentacije koja jasno prikazuje primenjena estetska i organizaciona rešenja, pružajući klijentu jasnu sliku budućeg prostora.

Sledeća faza fokusira se na detaljne arhitektonske i inženjerske projekte, zajedno sa specifikacijom potrebne opreme i elemenata enterijera. Tokom izvođenja, u šestoj fazi, planirana rešenja se prate kako bi se ideje projekta implementirale na ispravan način.

Nakon završetka izvođenja, faza primopredaje i opremanja uključuje utvrđivanje i otklanjanje vidljivih nedostataka i finalni raspored elemenata enterijera kako bi prostor ispunio sav potencijal.

Na kraju, proces rešavanja potencijalnih izazova u toku korišćenja obuhvata poslednju fazu, gde arhitekta ostaje na raspolaganju klijentu kao podrška. Sve ove faze objašnjene su kroz zadatke, zakonske obaveze, učesnike u projektu, priloge i uslove za obavljanje faze.

Uskoro u elektronskoj formi

Plan rada na projektima unutrašnje arhitekture će uskoro moći da se skine u elektronskoj formi, piše portal Dizajn Enterijera gde možete pročitati više o ovom planu.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Milos

    Odlicna ideja, ukoliko uspostave isti standard u svim svojim clanicama kvalitet usluge ( automatski i cena) ce rasti!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *