Paviljon Jugoslavije u Đardiniju u Veneciji; foto: Igor Conić
Aktuelno

Fejslifting za Bijenale: Kreće adaptacija Paviljona Srbije u Veneciji

Kuća Legata raspisala je javnu nabavku za adaptaciju Paviljona Republike Srbije u Veneciji, što je početni korak da naš izložbeni prostor dobije primeren izgled.

Nedavno smo pisali o tome kako naš paviljon u Veneciji slavi 80 rođendan, ali kako on nije u dobrom stanju i kako mu je hitno potrebna adaptacija. Primetili smo da je zgrada neokrečena i neklimatizovana, da je ulazni portal u vrlo lošem stanju baš kao i parterno uređenje. Međutim, izgleda da je naše vapaje ipak neko čuo…

Kuća Legata je 1. marta raspisala javnu nabavku male vrednosti (do tri miliona dinara) za adaptaciju Paviljona Republike Srbije u Veneciji, a rok za dostavljanje ponuda je 11. mart. Javnom nabavkom obuhvaćeni su molerski radovi, skele, fasaderski radovi, čišćenje platoa, restauracija ulaznog portala, elektro instalaciji kao i nameštaj (pult, stolice i stolovi).

Nažalost, klimatizacija nije u planu, a po opisu tendera jasno je da se traže najpovoljnija rešenja.

Nažalost, klimatizacija nije u planu, a po opisu tendera jasno je da se traže najpovoljnija rešenja kao što je, na primer, poludisperzija za bojenje zidova. Od perivih akrilnih boja, koje su veoma zgodne za izložbene prostore, nema ni govora. Svemu tome potvrđuje i činjenica da, kao i do sada, izbor najpovoljnije ponude vrši se primenom kriterijuma najniže ponuđene cene.

Naš paviljon - egipatski paviljon
Naš paviljon - egipatski paviljon
Egipatski paviljon - naš paviljon. Primećujete razliku?
Egipatski paviljon - naš paviljon. Primećujete razliku?

Gotovo do Bijenala 2020?

Iako nije navedeno kada je planirana adaptacija Paviljona Republike Srbije u Veneciji, verujemo da će ona biti gotova za Međunarodnu izložbu arhitekture 2020. koja će se održati od 23. maja do 29. novembra.

Kao što smo ranije pisali, libanski arhitekta Hašim Sarkis izabran je za kuratora izložbe koji će uskoro objaviti temu Bijenala 2020. Nakon toga će Muzej primenjene umetnosti, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, raspisati konkurs za učestvovanje na 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *