Bazen prečišćava vodu i istovremeno omogućava kupanje u otvorenom bazenu sa čistom slanom vodom.
Zelena gradnja

Ovaj krstasti bazen za plivanje čisti reku na kojoj pluta

Inovativni bazen biće realizovan na Ist Riveru i osim toga što će služiti za plivanje, prečišćavaće dnevno oko 2.200 kubika zagađene vode.

Čuveni, ali nažalost i kontaminirani moreuz Ist River, svakako nije prvo mesto na koje Njujorčani pomisle kada požele da se kupaju jer je voda veoma brza, a pritom je i veoma zagađena.

Međutim, četvoro inovatora usmerila je svoje angažovanje na poslu čišćenja ove vodene površine pomoću velikog plutajućeg bazena u obliku znaka plus. Otuda i ime ovom projektu “+ Pool”.

Naime, oni su osmislili način da bez upotrebe ikakvih hemikalija i aditiva, plutajući bazen na dnevnom nivou filtrira više od 2.200 kubika vode iz Ist Rivera. Što je najbolje od svega, ljudi će moći normalno da se kupaju u ovom bazenu kao i da uživaju u panorami Velike jabuke.

Bazen prečišćava vodu i istovremeno omogućava kupanje u otvorenom bazenu sa čistom slanom vodom.

Iako je Ist River samo moreuz, on je opasan ako neko pokuša da pliva kroz njega, ili ako neko slučajno upadne. Brzina vode u Ist Riveru je oko 4 čvora, a eventualni plivači bi imali vrlo malo mesta na kojima bi mogli da izađu na obalu. Čak i iskusne plivače bi matica odvukla ka okeanu. Zbog velikog zagađenja, Ist River je opasan za ljude koji upadnu ili pokušaju da plivaju u njemu, iako je sredinom 2007. voda bila čišća nego što je bila decenijama, piše New York Times.

Međutim, inovativno rešenje je na vidiku. Iza projekta “+ Pool”stoje Archie Lee Coates IV i Jeff Franklin iz dizajnerske firme PlayLab, kao i Dong-Ping Wong i Oana Stanescu iz arhitektonske firme Family. Oni su smislili ovaj bazen još 2010. godine, ali za ovako veliki i nesvakidašnji projekat trebalo je vremena kako bi došlo do realizacije.

Nakon višegodišnjeg istraživanja i razvijanja funkcionalnih sistema filtracije, četvoro prijatelja su uspela da dokažu da tehnologija “+ Pool” efikasno funkcioniše, piše Architectual Digest.

Olimpijski bazen

Projekat je nedavno dobio dozvolu za gradnju i planirano je da bazen bude otvoren za oko dve godine. Preostao je izazov prikupljanja između 20 i 25 miliona dolara, međutim to neće biti problem jer se očekuje da se će od ulaznica ova investicija brzo isplatiti.

Dobitna kombinacija

Tako će ovaj bazen efikasno prečišćavati vodu i istovremeno pružiti žiteljima Njujorka da uživaju na otvorenom olimpijskom bazenu sa čistom slanom vodom. Dobitna kombinacija!

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *