Little Park u Njujorku; Foto: Angela Weiss/AFP
Svetski projekti

Od 132 betonska stuba napravljen park na reci Hadson

Little Island je simbol novog rođenog Njujorka, a podignut je na mestu gde su se u aprilu 1912. iskrcali preživeli u brodolomu Titanika.

Park na reci Hadson u Njujorku po projektu arhitekte Thomasa Heatherwicka otvoren je za javnost ovog vikenda. Prvobitno nazvan Pier 55, Little Island je levitirajuće ostrvo sagrađeno na vrhu 132 pečurkasta betonska stuba, kao simbol novog rođenog grada nakon pandemije koja ga je duboko obeležila.

Ostrvo izgrađeno na 132 stuba; Foto: Adrian Gaut / WSJ. Magazine

Betonski pečurkasti stubovi visine od 5 do 18 metara, teški i do 68 tona, zajedno tvore park nad vodom.

Little Island, dostupan besplatno preko dva pešačka mosta, izgrađen je na gejtu 55 brodograditeljske kompanije White Star, mestu gde su se u aprilu 1912. iskrcali preživeli u brodolomu Titanika.

Veštačko ostrvo koštalo je oko 260 miliona dolara i većinom ga je finansirala fondacija preduzetnika Barryja Dillera i njegove supruge, modne kreatorke Diane von Furstenberg. Taj milijarder je izjavio za WSJ da će prvih 20 godina preuzeti troškove održavanja parka.

Betonski stubovi pečurkastog oblika visine od 5 do 18 metara, teški i do 68 tona, zajedno tvore park nad vodom u kojem je zasađeno 350 vrsta bilja, grmlja i drveća.

Amfiteatar sa 700 mesta

Smešten je između 13. i 14. ulice i u njemu se nalazi amfiteatar s blizu 700 mesta. Deo je Hudson River Parka, na krajnjem jugu Menhetna.

Pejzažna arhitektica Signe Nielsen, koja je osmislila uređenje Little Islanda, želi da posetioci „napuste grad, saobraćaj i uđu u prostor iznenađenja“, izjavila je za New York Times.

„Nadam se da će iz parka izaći mirniji i sretniji nego kad su ušli“, zaključila je.

Thomas Heatherwick je u Njujorku dizajnirao i The Vessel, platformu visoku 46 metara u Hudson’s Yardu, ali je ona, kako piše NYT, zatvorena od januara 2021. godine zbog trećeg samoubistva koje je počinjeno na ovoj lokaciji.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *