High Line iz 2014. godine; Foto: Iwan Baan
Urbanizam

Njujork proširuje projekat koji je bio uzor za Linijski park

Izdignuta pešačka staza, dužine 366 metara, predstavljaće ekstenziju postojećeg High Linea, odakle će voditi do nedavno proširene stanice Penn.

Guverner Njujorka, Andrew Cuomo, predstavio je planove za izgradnju produžetka, sada već čuvenog, izdignutog linijskog parka High Line, odnosno neiskorišćene železničke pruge koja je pretvorena u zelenu površinu. Ova urbanistička intervencija poslužila je kao inspiracija za Linijski park u Beogradu o kojem možete čitati ovde.

Prema projektu, izgradiće se šetalište u formi slova “L”, kako bi se High Line povezao sa novom Moynihan Train Hall, proširenjem čuvene železničke stranice, za koju je projekat radila firma SOM koja potpisuje i projekat Kule Beograd – nove najviše zgrade u prestonici.

Postojeći izgled High Line

Novih 366 metara biće priključeno High Lineu koji će pešacima obezbediti siguran prelazak preko saobraćajnica.

Jedna od dobrobiti izgradnje pasarele biće mogućnost da pešaci direktno od parkinga dođu do stanice, bez prelaska preko prometnih gradskih saobraćajnica.

Takođe, razmatra se još jedno produženje High Linea, koje bi se moglo izgraditi pored Javits Convention Centra i na ovaj način kreirao bi se pešački most koji bi se spustio do Pier 76. On trenutno služi kao mesto na kom njujorška policija čuva vozila koja su oduzeta usled nepropisnog parkiranja. Guverner Cuomo planira da zatvori ovaj plac i pretvori područje u park na obali reke Hadson, piše Dezeen.

Postojeći izgled High Line

Velike gradske investicije

Guverner je istakao da će ovo biti najambicioznija obnova koju je Njujork video u proteklih nekoliko decenija.

„Kada ekonomija privatnog sektora zaostaje, države bi trebalo da grade infrastrukturu i podstiču razvoj. Ova nova veza je deo široke obnove Zapadne strane koja će pokrenuti privatno tržište nakon pandemije.“, rekao je guverner.

Razvoj ovog područja finansira se kombinovanjem privatnih i javnih investitora, te je u projekat uključena kompanija za prodaju nekretnina Brookfield Property Group, a novo proširenje High Line će biti i deo razvojnog plana njihovog projekta Manhattan West.

Sprovedeno markiranje prostora u cilju sprovođenja socijalnog distanciranja

Pandemijski izazovi

High Line je zbog pandemije bio zatvoren četiri meseca, a ponovo je otvoren tokom jula protekle godine, ali uz ulaznice i poštovanje zelenih markera, dizajniranih od strane grafičke dizajnerke Paule Šer, koji su u skladu sa preporukama distanciranja reorganizovali prostor.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *