Foto: Marius Vasile
Urbanizam

U centru Temišvara postavljena ozelenjena skela koja stvara vizuelnu tenziju

Suprotstavljanje skele i okolne arhitekture izaziva dijalog između prošlosti i budućnosti, skrećući istovremeno pažnju na rastuće potrebe i težnje grada i njegovih stanovnika.

Ova interesantna struktura, po projektu MAIONomadic Studio i Studio Peisaj, postavljena je na Trgu pobede u Temišvaru, izaziva konvencionalne pojmove urbanog dizajna, tako što integriše zelenilo u urbano jezgro grada pomoću visoke konstrukcije izgrađene po principu skele.

Rasadnik nazvan Nursery Pavilion, predstavlja otklon od tradicionalnih arhitektonskih pristupa. Umesto da ograničava instalaciju zelenih površina na prizemne parkove ili vrtove na krovovima, instalacija se proteže vertikalno, koristeći skele kao okvir za terasasto formirano zelenilo.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Foto: Marius Vasile

Oštra suprotnost sa izgrađenom sredinom

Temišvar, poznat po svom bogatom arhitektonskom nasleđu, može se pohvaliti prisustvom raznolikog spektra stilova, uključujući barok, secesiju i modernizam.

Skele, koje se obično povezuju sa privremenim strukturama i gradilištima, ovde stoje u oštroj suprotnosti sa stalnim i utvrđenim arhitektonskim stilovima grada.

Suprotstavljanje modernih skela rasadnika i okolne arhitekture izaziva dijalog između prošlosti i budućnosti, skrećući istovremeno pažnju na rastuće potrebe i težnje grada i njegovih stanovnika.

Foto: Marius Vasile

Ovaj kontrast služi kao podsetnik na stalno promenljivu prirodu gradova i njihovu stalnu evoluciju.

Ovaj kontrast takođe stvara vizuelnu tenziju koja pojačava prisustvo i rasadnika i postojećeg arhitektonskog tkiva trga.

Njegov nekonvencionalan izgled izaziva predrasude i podstiče razgovore o odnosu tradicije i inovacije u izgrađenom okruženju.

Ovaj kontrast služi kao podsetnik na stalno promenljivu prirodu gradova i njihovu stalnu evoluciju.

Foto: Marius Vasile

Vertikalno zelenilo za poboljšanje biodiverziteta

Jedinstveni dizajn rasadnika uključuje više nivoa terasa, od kojih je svaka ukrašena bujnom i raznolikom vegetacijom.

Ovi vertikalni slojevi ne samo da poboljšavaju estetiku instalacije, već takođe obezbeđuju i staništa za raznovrsnu floru, pa čak i faunu. Štaviše, kako su neke od biljaka jestive, na ovaj način se promoviše nova praksa urbanog baštovanstva.

Foto: Marius Vasile

Laka demontaža

Integracija zelenila pomaže u smanjenju efekta urbanog toplotnog ostrva, ublažava zagađenje vazduha ali i poboljšava kvalitet vazduha apsorbujući ugljen dioksid i oslobađajući kiseonik.

S obzirom na to da je struktura u formi instalacije, predviđena je njena jednostavna demontaža i izmeštanje, što će omogućiti njenu dalju primenu u različitim urbanim okruženjima.

Ova prilagodljivost je u skladu sa dinamičnom prirodom gradova, obezbeđujući da rasadnik potencijalno može da nastavi da služi kao zelena oaza, bez obzira na njegovu fizičku lokaciju.

Foto: Laurian Ghinitoiu

Angažovanje i zajednici i dobrobit

Posetioci rasadnika imaju priliku da se popnu na strukturu i vide grad iz jedinstvene vizure. Kako u gradu nema uzdignutog terena ili javnih krovova namenjenih za posmatranje, instalacija nudi jedinstvenu priliku široj javnosti da pogleda gradsko okruženje sa visine.

Svaki sprat donosi novu perspektivu na određenu građevinu na trgu, vezanu za određeni istorijski događaj, dok se poslednji sprat u potpunosti otvara ka celokupnom gradskom pejzažu.

Rasadnik prevazilazi svoju ulogu pukog arhitektonskog obeležja aktivnim angažovanjem sa okolnom zajednicom. Instalacija nudi javne i izložbene prostore i mesta za društvena okupljanja, podstičući društvenu interakciju i poboljšavajući dobrobit stanovnika grada. Približavajući ljude prirodi, rasadnik neguje osećaj povezanost, opuštenosti i revitalizacije unutar urbanog tkiva.

Foto: Laurian Ghinitoiu

Skela u centru do novembra

Rasadnik je u skladu sa principima kružnosti, te će posle demontaže instalacije krajem novembra 2023. godine, biljke biti izmeštene na zelene javne površine Temišvara, a iznajmljene skele će nastaviti da se koriste na daljim projektima i oblasti kulture, građevine ili u performativne funkcije.

Faktografija
naziv objekta:

Nursery Pavilion

mesto:

Temišvar, Rumunija

autor:

MAIO, Nomadic Studio, Studio Peisaj

godina realizacije:

2023.

površina:

100m2

fotografija:

Marius Vasile, Bianca Azap + Dan Purice, Laurian Ghinitoiu

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *