Urbanizam

Trg u Kopenhagenu rekonstruisan je po meri biciklista i biodiverziteta

Na više od 20.000 kvadratnih metara poznatog trga, kroz zanimljiv dizajn se promoviše zeleni transport i prilagođavanje klimatskim promenama.

Javni trg Karen Blixens Plads, smešten između zgrade Univerziteta Kopenhagena i Danske Kraljevske biblioteke, došao je na red za obnavljanje.

Arhitektonska firma COBE je za ovaj gradski prostor osmislila inovativan i multifunkcionalan arhitektonski i urbanistički dizajn, koji je i realizovan zahvaljujući donaciji privatne fondacije A.P Møller Fonden.

Kombinacija funkcija javnog gradskog trga i univerzitetskog trga proizvela je rešenje koje čini sistem valovitih formi koje su kreirale zone za različite aktivnosti, kako na brdima tako i unutar njih.

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

Sistem valovitih formi koje su kreirale zone za različite aktivnosti, kako na brdima tako i unutar njih.

Betonske livene ljuske prekrivene su pločicama koje su kompatibilne sa fasadama univerzitetskih zgrada čime se težilo za što boljim uklapanjem.

Međutim, trgom dominira inovativni koncept natkrivenog parkinga za bicikle. Osim što služi kao mesto okupljanja studenata, lokalno zaposlenih ljudi ali i lokalnog stanovništva, trg je obezbedio čak 2.000 parking mesta za bicikle, što je veoma bitna činjenica imajući u vidu da stanovnici Kopenhagena masovno koriste bicikle kao glavno prevozno sredstvo, a samo na ovoj gradskoj lokaciji svakodnevno boravi 16.000 studenata i 2.000 zaposlenih.

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

Školjke s rupama

S obzirom na to da konstrukcije betonskih školjki obično nemaju rupe, a dizajnom kupola su predviđeni veliki otvori, ovo je bio konstruktivno veoma izazovan projekat koji su COBE uspeli da realizuju u saradnji sa CN3 i EKJ.

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

Novo rešenje trga je obezbedio je čak 2.000 parking mesta za bicikle.

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

Severna strana trga, na kojoj se nalaze i tri glavna ulaza u Univerzitet, znatno je otvorena i ovaj prostor ima višenamensku funkciju. Na naspramnoj južnoj strani trg postaje valovit i povezuje kampus sa lokalnom zajednicom.

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

Kišnica se ne baca

Osim cilja da se priroda dovede u prostore kampusa mislilo se i na održive sisteme, poput prikupljanja kišnice, koja se koristi u određenim zonama za stvaranje dodatne vlage i tako se podržava biodiverzitet lokacije.

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

Pri formiranju trga korišćeni su čvrsti, jednostavni i izdržljivi materijali koji ne zahtevaju posebne tretmane prilikom održavanja.

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST
Situacioni plan

Presek kroz lokaciju

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST, via ArchDaily

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Branka Perović

    Poštovani,

    Trg je interesantan, ali me suviše podseća na, arhitektonski veoma inovativni, Rolex Obrazovni Centar japanskog projektantkog tima SANAA, koji je otvoren februara 2010. godine na EPFL u Lozani. Toliko liči, da mi izgleda kao kopija primenjena u parteru! Ako i nije kopija, više je od inspiracije.

    S poštovanjem,

    Branka Perović

    Branka Perović

Оставите одговор

Obavezna polja *