Snimak naselja Cerak vinogradi iz drona; Foto: Nova.rs
Urbanizam

Sačuvan Cerak: Povučen novi urbanistički plan za zaštićeno beogradsko naselje

Beogradsko naselje projektovano krajem sedamdesetih godina prošlo veka ostaće verno originalnim zamislima bračnog para Marušić i Nikole Borovnice.  

Apel autora i primedbe građana na račun izmena Plana generalne regulacije naselja Cerak vinogradi urodili su plodom, pa je nakon javne sednice doneta odluka da se ne donosi novi plan detaljne regulacije, već da se ostave na snazi postojeći urbanistički projekti.

Kako je odlučeno, svi budući sadržaji gradiće se na osnovu ranije usvojenih projekata. Glavna projekantkinja naselja i arhitektkinja Milenija Marušić zadovoljna je što je zajedno sa stanarima ovog čukaričkog naselja uspela da ga sačuva.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Naselje Cerak vinogradi proglašeno je za kulturno dobro – prostornu kulturno-istorijsku celinu; Foto: Wiki

Urbanistički projekti nisu planski dokumenti

Prema izmenama koje su bile planirane, trebalo je da bude donet novi plan detaljne regulacije, a da se urbanističko-tehnička dokumentacija na osnovu koje je stambeni kompleks projektovan, izgrađen i proglašen za kulturno dobro, poništi, prenele su Večernje novosti.

„Urbanistički projekti nisu planski dokumenti – oni su projekti, oni su osnov i potvrda celovitosti urbanističko-arhitektonskog rešenja naselja – kako izgrađenog, tako i manjeg, još neizgrađenog dela, na osnovu kojeg je naselje vrednovano po nacionalnim i internacionalnim kriterijumima kroz sve protekle decenije“, istakla je prošle nedelje u svom pismu javnosti Milenija Marušić.

Milenija Marušić i stanari uspeli su da sačuvaju naselje; Foto: Igor Conić

Dugogodišnji trud na očuvanju Cerak vinograda, uloženo vreme i energija bili bi dovoljni da se isprojektuje još jedno toliko i takvo naselje.

Da podsetimo, Cerak vinogradi je naselje u opštini Čukarica u Beogradu,  projektovano krajem 1970-ih godina kao vrhunski primer kasne moderne.

Autori naselja, bračni par Milenija i Darko Marušić (1940-2017) i Nedeljko Borovnica (1938–2017), dobili su Oktobarsku nagradu grada Beograda za projekat izgradnje Cerak Vinograda, 1985. godine.

Naselje je 18. januara 2019. godine proglašeno za kulturno dobro kao prostorno kulturno-istorijska celina, a prema rečima Milenije Marušić, dugogodišnji trud na njegovom očuvanju, uloženo vreme i energija bili bi dovoljni da se isprojektuje još jedno toliko i takvo naselje.

„Nije mi žao, vratilo nam se dobrim. Uspelo se da se sačuva prostorno ambijentalna harmonija i celovitost naselja rađenog u duhu humanih vrednosti i ideja koje su doneli pokreti Moderne i Postmoderne“, izjavila je u razgovoru za Gradnja.rs znamenita beogradska arhitektkinja.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *