Hotel Jugoslavija dobiće novo ruho
Urbanizam

Uz rekonstruisani hotel Jugoslavija gradiće se kule visoke do 155 metara

Novo: Kompanija MV investment, u vlasništvu Milenijum tima, kupila je 22.3.2024. imovinu kompanije Denjub riversajd po početnoj ceni od 3,18 milijardi dinara na javnoj licitaciji u čijoj imovini je i hotel Jugoslavija.

MV Investment planira izgradnju kompleksa od 240.000 kvadrata sa poslovnim prostorima, komercijalnim delatnostima i stanovanjem kondominijumskog tipa.

Grad Beograd oglasio je u septrembru 2023. rani javni uvid za potrebe izrade Plana detaljne regulacije Bloka 11 i dela Bloka 10, u opštinama Zemun i Novi Beograd, kojim je predviđena izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa ukupne BGRP od 240.000 m².

Investitor izrade PDR-a je beogradska kompanija MV Investment, ćerka-firma „Milenijum tima“, obrađivač je studio Bureau Cube Partners, takođe iz Beograda, dok je kao rukovodilac izrade plana i odgovorni urbanista potpisana Ana Šuman, dia.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ortofoto sa granicom obuhvata PDR-a

PDR-om obuhvaćeno skoro 12 hektara

Planom je obuhvaćeno oko 11,73 ha i to: Blok 11, deo Bloka 10 i deo Bloka 9, između Bulevara Nikole Tesle, produžetka Bulevara maršala Tolbuhina, Keja oslobođenja (uključujući deo priobalja i akvatorije reke Dunav) i granice PDR-a multifunkcionalnog sportsko-kulturnog sadržaja na području „Parka prijateljstva“– Ušće.

Kako se navodi, povod za izradu PDR-a je „inicijativa i iskazana potreba, za proverom potencijala, ograničenja i razvojnih prioriteta područja i stvaranje planskog osnova za izgradnju novih sadržaja na predmetnom prostoru, uz obezbeđivanje funkcionalnih, tehnoloških i kapaciteta tehničke infrastrukture za planiranu izgradnju uz očuvanje i poboljšanje postojećih uslova životne sredine i njene zaštite“.

Zona predstavlja prostornu celinu kompleksa hotela Jugoslavija sa zgradom hotela kao glavnim objektom, uz izgrađene prateće objekte.

U granicama plana predviđeno je formiranje M4 – Zone mešovitih gradskih centara u zoni više spratnosti. Zona M4 planira se u Bloku 11 na regulaciji između saobraćajnice Bulevar Nikole Tesle i Dunavskog keja.

Zona inače predstavlja prostornu celinu kompleksa hotela Jugoslavija sa zgradom hotela kao glavnim objektom, uz izgrađene prateće objekte. Granice zone M4 se poklapaju sa granicama građevinske parcele budućeg kompleksa.

Postojeća namena

U prizemlju obavezni komercijalni sadržaji

U okviru zone M4 osnovna namena površina podrazumeva kombinaciju komercijalnih sadržaja i stanovanja. Minimalni procenat zastupljenosti stanovanja iznosi 40%, a maksimalni procenat iznosi 70%. Minimalni procenat zastupljenosti poslovanja iznosi 30%, a maksimalni 60%.

U prizemlju planiranog kompleksa obavezni su komercijalni sadržaji. U podzemnim etažama kompleksa dozvoljeno je parkiranje vozila, pozicioniranje tehničkih prostorija i instalacionih sistema namenjenih funkcionisanju objekata, magacina, ostava i sl.

Planirana je izgradnja kompleksa sa visokim objektom u novoj prostorno-funkcionalnoj, saobraćajnoj i tehnološkoj organizaciji prostora sa poslovnim prostorima, komercijalnim delatnostima i stanovanjem kondominijumskog tipa.

Očekivana visina do 155 metara

Precizna maksimalna visina objekata u okviru zone izgradnje visokog objekta biće određena nakon izrade
Studijske analize ispunjenosti kriterijuma za izgradnju visokih objekata, a očekivana visina je do 155 metara.

„Pored stanovanja, moguća je izgradnja trgovinskih, komercijalnih, poslovnih i ostalih namena, koje svojom funkcijom ne narušavaju komfor stanovanja i životnu sredinu, i to trgovina, poslovanje, ugostiteljstvo, hoteli, kazino, uslužno zanatstvo, turizam, sportski sadržaji, sadržaji kulture, lekarske ordinacije, zdravstvene ambulante, apoteke, računski centri, objekti obrazovanja (privatne škole, igraonice, radionice za decu i sl.), u funkciji ostvarivanja definisanog procenta zastupljenosti planiranih namena u okviru urbanističke zone“ – piše u elaboratu.

Planirana namena

Jedina izmena u odnosu na postojeće stanje jeste proširenje Bulevara Nikole Tesle na raskrsnicama sa Aleksinačkih rudara i Maršala Tolbuhina.

S obzirom na očekivano povećanje broja potencijalnih korisnika prostora, jedina izmena u odnosu na postojeće stanje jeste proširenje Bulevara Nikole Tesle na raskrsnicama sa Ulicom Aleksinačkih rudara i Bulevarom maršala Tolbuhina.

Proširenje se potencijalno ogleda u izgradnji izlivne trake za ulaz u Blok 11 na dva punkta, u produžetku Ulice Aleksinačkih rudara i u produžetku Bulevara maršala Tolbuhina.

Grafički prilozi

Katastarsko-topografski plan sa granicom obuhvata
Katastarsko-topografski plan sa granicom obuhvata
Postojeća namena
Postojeća namena
Planirana namena
Planirana namena

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

8 komentara

 1. miki

  prosto milina, još na kosi da se malo smire duhovi pa kad viki milković napravi soliterku 20spratova ? brateeeeee

 2. arhitekta

  opaaa
  još kulčina 😀

 3. Markoni

  Evo kako izgleda novi projekat. Ritz Carlton hotel and residences

  https://forum.beobuild.rs/attachments/hotel-jugoslavija-render-2-jpg.193361/

 4. MILA

  Ne ne kule nikako
  Vec imaju one ruzne kule na Karadjordjevom trgu a i ugrozice Ratno ostrvo

  1. Deki

   Ne brini, kule se grade preko puta velikog ratnog ostrva, a ne na ostrvu.

   Uzivaj obzirom da ces imati priliku da vidis Ritz Carlton u svom gradu, sto nije mala stvar.

 5. Deki

  Tooo, vrhunski projekat. Žao mi je što visina nije bar 200-250 m lokacija je idealna. A hejteri kojima se ne sviđa projekat jer ih stari hotel vezuje za uspomene kad su bili mladi mogu da se zatvore u sobu i plaču

  Pozdrav svima!

  Deki

Ostavite odgovor

Obavezna polja *