Vizuelizacija: 3archo
Konkursi

Evo kako će nakon uređenja izgledati Trg Svetog Trojstva u Somboru

Rad karakterišu dominantna centralna trokomponentna šara popločanja trga, povećanje i raznovrsnost biljnih vrsta, kao i dobro razrađeni detalji urbane opreme.

Svečanom dodelom priznanja i otvaranjem izložbe radova, u sedištu Zapadnobačkog okruga završen je urbanističko-arhitektonski konkurs za izradu idejnog rešenja parternog uređenja Trga Svetog Trojstva u Somboru, koji je krajem aprila raspisao i sproveo Grad Sombor.

Prva nagrada u iznosu od 170.000 dinara dodeljena je autorskom timu potpisanom pod šifrom „3archo“, a žiri kojim je predsedavala Elvira Dragić, dia, doneo je i odluku da tri konkursna rada otkupi jednakovrednom sumom od po 50 hiljada dinara.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Trg Svetog Trojstva u Somboru – postojeće stanje; Foto: Daniel Zovko

Trokomponentna šara popločanja trga

Tim koji je osvojio prvu nagradu čine dr Aleksandra Milinković, dia, dr Dijana Brkljač, dia, dr Stefan Škorić, dia, Ivana Šanjević, mia, Mia Stantić, dia, te studenti arhitekture Ognjen Živić, Mila Božić i Nikolina Ždralić.

Kako se navodi u obrazloženju žirija, rad odlikuje zanimljiva filozofska pozadina – triarhija i dominantna centralna trokomponentna šara popločanja trga, koja je postignuta spajanjem tri zakrivljena pravca koji simbolizuje poziciju nekadašnjeg spomenika.

Vizuelizacija: 3archo

Pohvalno je i pejzažno uređenje prostora, jer se razmišljalo o povećanom i raznovrsnom broju biljnih vrsta, koje značajno doprinose bogatstvu prostora.

„Uz tradicionalni pristup popločanju trga dobro pristaje moderni obelisk kao spomen-obeležje sa naglašenom linijskom usmeravajućom rasvetom. Pohvalno je i pejzažno uređenje prostora, jer se razmišljalo o povećanom i raznovrsnom broju biljnih vrsta, koje značajno doprinose bogatstvu prostora“ – kaže se u obrazloženju.

Kao zanimljivost ovog rešenja žiri ističe i dobro razrađene detalje urbane opreme. Saobraćajno rešenje je bazirano na izgradnji podzemne garaže od 41 parking mesta.

Vizuelizacija: 3archo

Idejnim rešenjem obuhvaćene i gravitirajuće ulice

Trg Svetog Trojstva u centralnom delu grada Sombora, deo je kulturno-istorijske celine „Istorijsko jezgro Sombor – Venac”, koja predstavlja zaštićeno kulturno dobro od velikog značaja.

Pored Trga Svetog Trojstva, idejno rešenje nagrađenog autorskog tima obuhvatiće i gravitirajuće ulice poput Zmaj Jovine ulice, ulice Laze Kostića, Dositejeve i Pariske, ali i Trga cara Lazara.

„Na potezu predmetnih trgova i ulica nalazi se veliki broj kulturnih dobara, različitog nivoa zaštite, te će se idejnim rešenjem posebno voditi računa o načinu popločavanja, uvođenju zelenila i urbane opreme, poput boja, skulpturalnih elemenata i rasvete“ – navodi se na sajtu Grada Sombora.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

13 komentara

 1. Mihajlo Tot

  Ne znam kome se dopada ovo rešenje ali meni ne!

  1. Mirela

   Slazem se u potpunosti!

  2. Milos

   A kako vam se dopada ovo resenje?

   1. Milos

    Ovo je poruka za admine ako mogu da ubace link ka video na moj komentar:

    https://youtu.be/NRchE9bXnCA?si=78ACI3BPasRI3X-A

    Takodje ucesnik konkursa…

 2. Marinko

  Sombor je grad koji može da se prepešači za 45-60 minuta sa kraja na kraj (bukvalno), a iz nekog razloga ima gotovo 2 automobila na jednog stanovnika i stalno se jurca noću, trkaju se klinci… Postavljeno je 20ak ležećih policajaca u dve godine, izgrađeni su kružni tokovi, na jednoj većoj ulici stavljeno 90 novih parking mesta, gradi se parking kod muzeja… I sad još podzemna garaža ispod centralnog trga? Pa tako se stimuliše više automobila i veće gužve!? Tako su Amerikanci 50ih rušili predgrađa da naprave auto-puteve, a sad bez auta se i ne može nigde više… Van Njujorka i većih centara uopšte više nema trotoara… Bolje da su cenjene arhitekte smislile podzemnu garažu za bicikle – ne moraju ni da izmisle toplu vodu, mogu da precrtaju od holanđana. Tamo svako mesto ima 2-3 garaže za bicikle pored autobuske/železničke stanice i u centru.

 3. Dejan

  I dalje fali moderan đeram

 4. Stipan

  A gde je spomenik svetom Trojstvu koji je srusen i uklonjen posle drugog sv.rata?

  1. Dragana

   E to se i ja pitam, samo da ga vrate i gotov posao. Ne treba nam ništa više, nikakvi konkursi, nagrade, trošenje para.

 5. miki

  fasade kao novogradnja u džedi, samo tamo na svakom koraku voda, a ovde behaton i kaktusi

 6. dragoslav

  Kada će biciklistička staza na Subotičkom putu ,dnevno prolazi veliki broj građana sa biciklima a automobili kamioni i…….,.,,samo jure.

 7. Ena

  Dodajte drva makar i zimzeleno da bude hlada, aman 🙄.

 8. respectbre

  Trg je dobro da se reši,a da li će isto kao ulicu Matije Gubca koju su polovično uradili (fali biciklistička staza)!

 9. Renato

  Zakloniti upečatljivu i za identitet grada važnu vizuru ka Gradskoj kući, sa Trga Republike i iz Zmaj Jovine ulice, pozicioniranjem izlaza iz podzemne garaže tačno na mestu ulivanja ulice u trg, se zaista može okarakterisati kao amaterizam.
  Ovo ne čudi kada se u obzir uzme da je glavna nagrada za idejno rešenje jednog od najvažnijih javnih prostora u gradu, bila, za struku ponižavajućih, 1.500€ !

Ostavite odgovor

Obavezna polja *