Vizuelizacija: NEOM
Aktuelno

Saudijci prave planove za SP u fudbalu 2034. godine, usput ozelenjavaju pustinju

Najveća država Arabijskog poluostrva ne prestaje da iznenađuje svetsku javnost svojim ambicioznim planovima, a ovo su samo poslednja dva u dugom nizu. 

Saudijska Arabija počela je da planira kandidaturu za domaćina jubilarnog, 25. Svetskog prvenstva u fudbalu 2034. godine, a za jednu od glavnih lokacija predložen je famozni futuristički grad NEOM na severoistoku zemlje.

Prema navodima Tajmsa, Saudijci su odustali od planova da zajedno s Egiptom i Grčkom ugoste učesnike prvenstva 2030. godine, već žele da se fokusiraju na mogućnost da samostalno organizuju svetski kup četiri godine kasnije.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Izgradnja NEOM-a predstavlja jedan od najvećih projekata današnjice; Vizuelizacija: NEOM

Spremni i za letnju i za jesenju varijantu

Plan Saudijske Arabije je da se igre održavaju baš u NEOM-u i potencijalno na lokaciji oko skijališta Trojena, koje je već dobilo prava da bude domaćin Azijskih zimskih igara 2029. godine.

Prema Tajmsu, to planinsko odmaralište i druge lokacije na većoj nadmorskoj visini u zemlji bi bile deo planova Saudijske Arabije ako bi se turnir, kao što je uobičajeno, održavao tokom kalendarskog leta.

Međutim, druga opcija mogla biti – baš kao i u slučaju Svetskog prvenstva 2022. godine u Kataru – da se Fifino takmičenje odigra u kasnim jesenjim mesecima.

Deo zimskog odmarališta Trojena; Vizuelizacija: NEOM

Ozelenjavanje pustinje

A dok ne saznamo da li se Saudijska Arabija izborila da bude domaćin SP u fudbalu 2034, danas barem možemo otkriti iz kojih izvora će se prehranjivati potencijalni učesnici i posetioci ovog velikog svetskog takmičenja.

Naime, zvaničnici NEOM-a nedavno su najavili saradnju sa holandskom kompanijom za izgradnju staklenika Van Der Hoeven u nastojanju da uvedu cvetne bašte, voćnjake i povrtnjake usred sušnih pustinja Saudijske Arabije.

Kako je sigurnost vezana za hranu postala prioritet gradskih planera, stručnjaci za hortikulturu iz Holandije angažovani su da projektuju, izgrade i rade zajedno na dva test-objekta koji pokrivaju 110.000 kvadrata duž periferije budućeg grada.

Ovakvim rešenjem za urbanu poljoprivredu, holandski tim planira da stvori kontrolisanu klimu kako bi se omogućila efikasna i održiva proizvodnja hrane.

Firma Van der Hoeven je globalni lider u dizajnu, izgradnji i radu hortikulturalne infrastrukture; Foto: NEOM

Holandija je drugi najveći svetski izvoznik u oblasti poljoprivrede, odmah posle Sjedinjenih Država.

Uz neumoljivu pustinjsku klimu Saudijske Arabije, NEOM-ovi hortikulturalni planovi su svakako ambiciozni, tako da je udruživanje snaga baš sa holandskom kompanijom za staklenike pametan potez.

Čak i sa svojom malom teritorijalnom površinom, Holandija je drugi najveći izvoznik u oblasti poljoprivrede, odmah posle Sjedinjenih Država.

Prema izveštaju Washington Posta, više od polovine zemlje koristi se za poljoprivredu, a skoro 10.000 hektara je pod visokoefikasnim staklenicima, što je ekvivalentno površini duplo većoj od Menhetna.

Van Der Hoeven je angažovan za projektovanje, izgradnju i upravljanje NEOM-ovim staklenicima; Foto: Van Der Hoeven

Teška borba s kultivacijom i nedostatkom vode

Ovakav sistem staklenika zauzeo bi samo jednu desetinu površine zemlje koja bi bila potrebna da se ista količina uzgaja na tradicionalan način.

Holandska tehnologija može mnogo da ponudi i izazovnoj klimi kakvu ima Saudijska Arabija, zemlja koja se uglavnom oslanja na uvoz hrane, s obzirom da se lokalni proizvođači teško bore sa kultivacijom i nedostatkom vode.

Baš takav problem mogli bi da reše upravo staklenici firme koja je globalni lider u dizajnu, izgradnji i radu hortikulturalne infrastrukture, s obzirom da zahtevaju dosta manje đubriva i vode.

Armela Farms, staklenička farma salate od dva hektara u UAE koju je izgradio Van Der Hoeven 2021; Foto: DGD

Holandske farme koriste za uzgajanje paradajza samo nešto više od litru i po vode, dok je globalni prosek preko 100 litara.

„Holandske farme koriste za uzgajanje paradajza samo nešto više od litru i po vode, dok je globalni prosek preko 100 litara“ – rekao je za DesignBoom Bas Duijvestijn, direktor prodaje u Van Der Hoeven.

Ova kompanija pridružila se i Dutch Greenhouse Delta (DGD), fondaciji koja ima za cilj da širom sveta prenese stručnost Holandije u ovoj oblasti, a u nastojanju da se omogući proizvodnja hrane velikih razmera u različitim klimatskim uslovima.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Marko

    Neka, nek vežbaju arhitekte za Mars.

  2. Luka

    Uništavaju suštinu architecture

Ostavite odgovor

Obavezna polja *