Aktuelno

Gradi se tunel ispod Stonhendža?

Britanci planiraju izgradnju tunela dugog 2,9 kilometara ispod jednog od najpoznatijih svetskih arheoloških lokaliteta.

Vlada Velike Britanije predstavila je novi infrastrukturni projekat vredan 2,25 milijardi evra koji podrazumeva i izgradnju tunela ispod Stonhendža. Ovakva intervencija bi trebala da omogući bolji tok saobraćaja kojeg trenutno remeti ovo značajno istorijsko područje. Međutim, mnogi nisu zadovoljni ovom idejom i tvrde da bi izgradnjom tunela mogli da se unište još uvek neotkrivene relikvije.

Stonhendž na državnom putu A303

Investicija na državnom putu A303 trebala bi da ga, prema rečima zvaničnika, unapredi u „visokokvalitetni put, izrazito dobrih preformansi“. Zvaničnici su takođe istakli da bi planirani tunel ispod Stonhendža smanjio saobraćajnu gužvu i pozitivno uticao na lokalnu ekonomiju, piše Inhabitat.

English Heritage, organizacija koja brine za više od 400 državnih spomenika, podržava izgradnju tunela. S druge strane, UNESCO koji je 1986. godine proglasio Stonhendž za svetsku kulturnu baštinu, najavljuje da bi mogli da podrže realizaciju ovog predloga ali tek kada vide konačan projekat.

Istoričar Tom Holland jedan je od mnogih koji misle da bi izgradnja tunela uništila svetski značajnu istorijsku lokaciju.

Primenom ogromne količine betona za izgradnju tunela desetkovaće se čitav predeo koji kao takav postoji hiljadama godina.

– rekao je istoričar Tom Holland.

Javna debata o izgradnju tunela trajaće deo 5. marta, a Vlada će svoju konačnu odluku o ruti puta objaviti tokom 2017. godine.

Planirana izgradnja mogla bi da počne 2020. godine a prema čelnicima Highways England, projekat bi mogao da se završi za četiri godine.

Foto: Good Free Photos, Pixabay, Google Maps

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Far is

    Gradi se drevni tunel na sred livade ispod izvikanog Stonehenga.. srećno!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *