Izdvojeno, Svetski projekti

Pasivna kuća u Alpima sa zidovima debelim 65 centimetra

Geotermalna energija, toplotna pumpa i debeli ventilisani zidovi obezbeđuju konstantnu temperaturu u prostorijama.

Za ukućune ove vile u Italiji od 360 kvadrata na nadmorskoj visini od 700 metara nema zime! Za to se pobrinuo biro Camillo Botticini Architetto koji je napravio projekat kuće u obliku slova C sa dvorištem koje se otvara prema planinama. Ovakav oblik kuće obezbedio je iz soba sjajan pogled na Alpe na jugu ali je u isto vreme sprečio disipaciju toplote sa hladne, severne strane.

Koliko je hladne severne strane objekat zatvoren, toliko je sa tople južne strane on otvoren.

 

Kuća je savršeno uklopljena u teren. Ona ga zapravo u potpunosti prati pa je tako dobijen objekat koji je sa severne strane gotovo potpuno ukopan dok je na osunčanom jugu otvoren velikim staklenim površinama. Ovo je najpovoljnija orijentacija kuće u smislu energetske efikasnosti.

Povezano: Kako orijentisati prostorije u kući

Kuća se sastoji od volumena različite visine. Severozapadna sekcija se takoreći utapa u teren dok druga sekcija, sa orijentacijom sever-jug, ima promenljivu visinu od 3,5 do 4,5 metara. U najvišem delu, sa duplom visinom, napravljen je mezanin sa velikim prozorom koji omogućava astronomske opservacije, piše Domus.

Kuća je projektovana tako da bude energetski efikasna. Zahvaljujući geotermalnom sistemu, toplotnoj pumpi i ventilisanim zidovima debelim 65 centimeara ona zadovoljava standarde pasivne gradnje. Iako su početni izdaci bili poprilični zbog ovakvog načina gradnje, vreme će pokazati da je izdatak bio opravdan jer su računi za energetsko održavanje ovakvog objekta minimalni a pritom se čuva žitotna sredina.

Sveden enterijer u beloj boji akcenat stavlja na pogled ka planinskim masivima.

Presek kroz kuću
Situacija

Kuća jednako impozatno izgleda i noću.

Povezani članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *