Građevinarstvo

Energetski efikasan vrtić u Kuli koji štedi milione

Ovo je jedan od uspešnijih primera primene geotermalne energije u Srbiji koji se jako brzo isplatio.

Vrtić Sunčica u Kuli jedan od mnogobrojnih objekata u našoj zemlji kojem energetska efikasnost nije bila jača strana. Objekat od 960 metara kvadratnih nalazi se u urbanoj zoni grada a građen je pre 40 godina. Da uslovi za rad i boravak dece nisu bili adekvatni potvrđuje podatak da je tokom zime u prostorijama bila temperatura oko 19 stepeni što je daleko ispod propisanog minimuma. Onda se usledile velike promene!

Rasipanje energije

O kolikom rasipanju energije i sredstava se ovde radilo govori podatak da je za grejanje vrtića Sunčica godišnje trošeno 14.000 litara ulja što je oko 1,96 miliona dinara. Pošto je sveopšte stanje objekta po pitanju izolacije bilo nezadovoljavajuće, objekat je morao biti dogrejavan TA pećima za koje je godišnji račun za struju bio oko 330.000 dinara. Ovakvo stanje je naravno bilo neodrživo i nešto je moralo biti učinjeno.

Novo rešenje grejanja podrazumevalo je primenu geotermalne energije – najčistijeg i najperspektivnijeg izvora energije.

vaillant-toplotna-pumpa-voda-voda
Toplotna pumpa voda-voda

Zahvaljujući mnogobrojnim inicijativama i fondu Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ), urađen je kompletan elaborat i projekat osavremenjavanja vrtića Sunčica u Kuli. Novo rešenje podrazumevalo je primenu geotermalne energije – najčistijeg i najperspektivnijeg izvora energije. Iskorišćena je Vaillant toplotna pumpa voda-voda od 65 kW koja akumuliranu energiju iz podzemne vode pretvara u toplotnu energiju za sistem grejanja i pripremu potrošne tople vode.

Rezultati su pravazišli očekivanja: Sa toplotnom pumpom voda-voda ovaj objekat, od bezmalo 1.000 kvadratnih metara, štedi godišnje oko 14.000 evra! Račun za struju povećan je na 538.000 dinara godišnje ali zato nema stavke za nabavku lož ulja koji je bio najveća stavka.

Period isplativosti ove investicije je manji od dve godine što je sjajan rezultat. Imajući u vidu da se ovakvim rešenjem i čuva životna sredina, jer je geotermalna energija najčistiji izvor toplote, pozitivne strane ovakvog rešenja su očigledne.

Isplativost

Naravno, nisu sve investicije ovako brzo isplative. Što je objekat veći i što se više eksploatiše (kao ovaj vrtić koji radi u dve smene) to se ulaganja u geotermalne izvore energije brže isplate. Za kuće i privatne objekte, period isplativosti  je od 7 do 10 godina, dok je za javne objekte i industiju on mnogo kraći.

Pročitajte više o geotermalnoj energiji:

Geotermalna energija za grejanje i hlađenje objekata

Firme iz kategorije Grejanje:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *