Otvorena izložba o 175 godina dugoj istoriji Građevinskog fakulteta u Beogradu; Foto: Sara Pilipović
Dešavanja

Velika retrospektiva – Otvorena izložba o velikanima srpskog graditeljstva

Izložba „Velikani srpskog graditeljstva – Od indžinirske škole do danas“ prikazuje ključne ličnosti, projekte i događaje u dugoj istoriji Građevinskog fakulteta u Beogradu.

Povodom 175 godina Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a u saradnji sa Muzejom nauke i tehnike, u prostoru Galerije SANU otvorena je izložba „Velikani srpskog graditeljstva – Od indžinirske škole do danas“. Po temi i sadržaju reč je o izuzetno značajnoj i jako interesantnoj postavci.

U jednoj od najvažnijih galerija u Beogradu, prikazani su život i delo istaknutih ličnosti inženjerske struke. Reč je o pojedincima koji su bili nosioci važnih državnih funkcija – profesionalcima, istraživačima i istaknutim nastavnicima. Prikazani su projekti profesora Građevinskog fakulteta i akademika koji su bili nosioci tehnološkog razvoja.

Njihov rad, praćen inženjerskom filozofijom, pionirskim i vizionarskim poduhvatima, činila je vera da stvaraju nešto za opšte dobro, nešto što će ostati u nasleđe budućim generacijama. Dela inženjera imaju privilegiju da traju i najduže odolevaju zubu vremena, a njihovi graditeljski poduhvati su rezultat posvećenosti, kreativnosti i rešenosti da se ukrote i ujedine priroda, materija i znanje“, istakla je Jasmina Njegovan Popović, istoričarka umetnosti i autorka izložbe.

Postavka izložbe prati prati život i rat istaknutih akademika, profesora i inženjera; Foto: Sara Pilipović

Postavku čine štampani i arhivski materijali, vredni eksponati, sačuvani predmeti koji svedoče o ugledu i značaju inženjerske profesije.

Postavku čine štampani i arhivski materijali, vredni eksponati, sačuvani predmeti koji svedoče o ugledu i značaju inženjerske profesije. U postavci su prikazani instrumenti i pribor građevinskih i geodetskih inženjera iz druge polovina 19. i prve polovine 20. veka, kao i brojne makete izvedenih objekata.

Izložbu doživljavam kao omaž pionirima i utemeljivačima modernog graditeljstva na prostoru Srbije i čitave bivše Jugoslavije. Oni su imali viziju, inženjerski osećaj, veliko znanje i hrabrost da se upuste u grandiozne poduhvate i kada nije bilo savremenih građevinskih materijala, računskih sredstava i modernih tehnologija građenja. Time je značaj njihovih dela još veći“, rekao je Vladan Kuzmanović, dekan Građevinskog fakulteta.

Na izložbi su prikazani važni eksponati i sačuvani instrumenti: Foto: Sara Pilipović

U uvodnom delu nalaze se materijal koji ilustruje početke formiranja Indženjerske škole i začetke rada Građevinskog fakulteta.

Izložba prati istorijskih razvoj profesije i fakulteta. U uvodnom delu nalaze se materijal koji ilustruje početke formiranja Indženjerske škole i začetke rada Građevinskog fakulteta.

Potom slede dokumenta koja ilustruju živote i dela profesora članova SANU i drugih akademija, znamenitih profesora Fakulteta i istaknutih inženjera.

Završni deo postavke čini video prezentacija značajnih građevinskih poduhvata u Srbiji, kao i kapitalnih projekata Građevinskog fakulteta.

Ovom izložbom napravljen je omaž srpskom graditeljstvu i njegovim velikanima; Foto: Sara Pilipović

Do 3. maja

Izložba će biti otvorena do 3. maja. „Posetite galeriju i imaćete priliku da saznate mnogo zanimljivih stvari o 24 akademika, 14 profesora i 10 inženjera koji su ostavili neizbrisiv trag u srpskom graditeljstvu, ali i da saznate gde je i šta danas radi Građevinski fakultet kada je stručna delatnost u pitanju“ – ističe Nenad Fric, prodekan za nastavu Građevinskog fakulteta u Beogradu.

Fotografije izložbe:

Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović

Izabrali smo za vas:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *