Arhitektonsko rešenje potpisuju češki biro Hlaváček & Partner Studio i beogradski ZAP; Render: UDI
Novi objekti

Češki UDI počinje izgradnju kompleksa Lastavice na Novom Beogradu

U dva ugaona objekta na dve parcele biće smeštena 424 stana i 68 apartmana, dok će prizemlje u obe zgrade biti namenjeno za prostore komercijalne namene.

Češka kompanija Urban Developers and Investors (UDI) već 30 godina posluje na tržištima Češke i Slovačke, a od pre nekoliko godina napravila je i poslovni iskorak na tržišta Srbije, Mađarske i Poljske.

Prvi u nizu projekata kojim se UDI predstavlja srpskom tržištu je stambeno-poslovni kompleks “Lastavice” u novobeogradskom Bloku 58, preko puta tržnog centra Delta City u Ulici Jurija Gagarina.

Arhitektonsko rešenje za kompleks “Lastavice” proizašlo je iz saradnje češkog biroa Hlaváček & Partner Studio i poznatog beogradskog arhitektonskog biroa ZAP.

Početak gradnje prve faze je planiran za prvi kvartal 2022, a  završetak nakon dve godine, dok se završetak radova na drugoj fazi kompleksa očekuje u prvoj polovini 2025. godine, piše portal Beobuild.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Početak gradnje prve faze je planiran za prvi kvartal 2022. godine; Render: UDI

Najzastupljeniji jednosobni i dvosobni stanovi

Kompleks se sastoji iz dva ugaona objekta na dve građevinske parcele, projektovana u formi latiničnog slova L kao dve nezavisne celine. Akcenat je na stanovima, dok je prizemlje oba objekta namenjeno za prostor komercijalne namene.

Ukupna površina oba objekta u kompleksu iznosi 69.100 m2, a sastoje se od 3 podzemne etaže sa garažama i ostavama, prizemlja u kome se nalaze lokali, devet tipskih spratova i jednog povučenog sprata namenjenih stanovanju (3Po+P+9+Ps).

Najzastupljeniju strukturu stanova na tipskim spratovima predstavljaju jednoiposobni i dvosobni stanovi, a zastupljeni su i porodicama privlačni dvoiposobni i trosobni, kao i izvestan broj dobro organizovanih troiposobnih stanova.

Arhitektonsko rešenje proizašlo je iz saradnje češkog biroa Hlaváček & Partner Studio i beogradskog biroa ZAP.

Površine stanova na tipskim spratovima se kreću od 31 do 106 m2. Na povučenom spratu dominantan tip predstavljaju veliki stanovi – penthausi. Površine ovih stanova se kreću od 41 do 178 m2.

Svi stanovi na povučenom spratu pored velikih terasa imaju poboljšanu funkcionalnost u vidu uvučenog dela terase – u formi lođe, a kao dodatan kvalitet se ističe spratna visina tipskog sprata od 2,73 metara, kao i 3 metra visine plafona na povučenom spratu.

U prvoj fazi planirana je izgradnja istočnog krila sa 233 stana i 36 poslovnih apartmana, a u fazi dva, u zapadnom krilu planiran je 191 stan i 32 poslovna apartmana.

Oba objekta imaju prostrane podzemne garaže sa preko 600 parking mesta, kao i komercijalno prizemlje sa ukupno 39 prodajnih i uslužnih lokala.

Ukupna površina oba objekta u kompleksu iznosi 69.100 kvadratnih metara; Render: UDI

Temperaturni komfor

Arhitektura se nameće izraženom horizontalnošću na fasadi, uređena dekorativnim listelama, sa fasadnom aluminijumskom stolarijom i metalnim maskama za multi-split klima uređaje u antracit boji.

Objekti su projektovani u B klasi energetskog razreda, dok stambene jedinice odlikuje visok nivo zvučne izolacije između stanova, koja se postiže upotrebom Silka bloka, kao i dodatnog sloja zvučne i termoizolacije na međuspratnim konstrukcijama.

Zidovi kupatila su obloženi parapetnim oblogama koje služe za prolaz instalacija i očuvanje kontinuiteta i debljine zidova, čime se postiže viši stepen zvučne izolacije.

Objekti Lastavica projektovani su u B klasi energetskog razreda.

Osim toga, objekti će imati sopstvene gasne kotlarnice, koje će pored centralizovanog sistema grejanja organizovanog po dogovoru stambenih zajednica obezbeđivati i centralnu pripremu tople vode za sve stanove sa merenjem potrošnje.

Nezavisno grejanje će obezbediti temperaturni komfor stanarima zahvaljujući mogućnosti blagovremenog reagovanja na hladno vreme.

Na tipskom spratu su predviđeni ravni monoblok panelni radijatori sa priključkom iz zida, dok su na povučenom spratu predviđeni podni konvektori i električno podno grejanje u kupatilima.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Miloš

    Po strukturama stanova reklo bi se da će manje od 20% žitelja biti i vlasnici stanova. Znači novi studentski dom i rentiranje.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *