Tri nova fakulteta; Foto: via Beobuild
Novi objekti

Tri fakulteta gradiće se u Bloku 67a na Novom Beogradu

Možda najveći kuriozitet idejnog rešenja jesu unutrašnji atrijumi koji se prostiru celom visinom objekta i omogućavaju prodor prirodnog svetla u objekat.

Po projektu arhitektonskog biroa ZAP iz Beograda gradiće se novi univerzitetski objekat u Bloku 67a, između tehničke škole “Novi Beograd” i Ruske škole. Planom generalne regulacije ovde je planirana zgrada Fakulteta bezbednosti, za oko 1.800 studenata, ali je kasnijim odlukama Ministarstva obrazovanja odlučeno da se gradi kompleks za čak tri ustanove, Fakulteta bezbednosti, Geografskog i Biološkog fakulteta. Ova lokacija sada treba da ponese objekat koji će približno koristiti preko 5.200 studenata i oko 450 zaposlenih, što je značilo i značajne žrtve pri izradi idejnog rešenja, piše Beobuild.

Projektom je ostvarena zauzetost od čak 64%; Foto: via Beobuild

Projektom je ostvarena zauzetost parcele od čak 64 procenata.

Parcela za ovakvo korišćenje je jako ograničenih dimenzija, tesno ugurana između dva već izgrađena objekta, pa će nova zgrada zauzimati najveći deo parcele. Iako je Planom generalne regulacije utvrđena optimalna zauzetost parcele od 50%, ovde taj parametar nije bilo moguće ispuniti, već je projektom ostvarena zauzetost od čak 64%. Razuđenost dva susedna objekta će delimično ublažiti efekte njenih gabarita.

Prostor između novog objekta i bočnih građevinskih linija iskorišćen je za smeštanje kružne servisne saobraćajnice za kolski pristup garažama, ekonomskom ulazu i tehničkim službama, tako da na parceli nema mesta za javne površine i zelenilo. Ukupna bruto kvadratura budućeg kompleksa iznosi skoro 32.000m2, od čega oko 8.500m2 otpada na podzemne etaže (2Po+Pr+3+Te). Objekat će posedovati i podzemnu garažu sa 153 parking mesta, kao i 15 parking mesta na parceli.

Glavni i centralni ulaz u objekat projektovan je iz Rjepinove ulice, odakle će se i kolski pristupati garažama.

Zauzetost parcele je čak 64 procenata; Foto: via Beobuild

Atraktivni atrijumi

U objektu je planiran jedan veliki centralni amfiteatar u službi sva tri fakulteta (~ 400 mesta), sa još dve izdvojene manje sale za potrebe Geografskog i Fakulteta bezbednosti (~ 200 mesta). Možda najveći kuriozitet idejnog rešenja jesu unutrašnji atrijumi ukupne površine blizu 800 kvadrata.

Atrijumi se prostiru celom visinom objekta i omogućavaju prodor prirodnog svetla u objekat. Veći atrijum, u zoni centralnog ulaza sadrži „eksperimentalnu baštu“ Biološkog fakulteta sa zelenilom u direktnom kontaktu sa tlom, kako bi se omogućila sadnja visokog drveća unutar objekta. Drugi, manji, atrijum je zamišljen kao studentski i vizitorski, gde bi se smestio studentski restoran, skriptarnice, knjižare, fotokopirnice, mesto za učenje studenata i obavljanje jednostavnijih zadataka, kao i izložbene prostorije (Geografski muzej).

Glavni i centralni ulaz u objekat projektovan je iz Rjepinove ulice; Foto: via Beobuild

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. Ranko Radovic

  A gde je konkurs? Kako to da se za objekat javne namene ne raspiše javni konkurs?

  Još se niko ne buni. Arhitekte, gde vam je dostojanstvo?

  Kad ste tepih, svi vas gaze. U moje vreme, arhitekte su imale neki glas i reč.

  Nije se radilo za 600 eura.

 2. Marko

  Ovo je dno dna. Svaki put kad pomislis da ne moze gore zemlja srbija te iznenadi i pokaze da moze… Drage kolege iz ZAP-a sram vas bilo.
  Tri fakulteta spakovati u zgradu nalik na mega giga firme fakultete i nabiti na parcelu koja bi po popunjenosti bloka morala da bude park i zelena povrsina! Sramota, nista vise.

 3. Dimitrije

  Pre svega kako je moguce i ko je odobrio da se tri totalno ne povezana fakulteta spoje u jednu zgradu, i zasto?

  Nakon toga da je moguce da je ova zgrada (standardni stambeno poslovni kompleks) neverovatan arhitektonski zahvat i kreativnost koji nase arhitekte mogu da ponude za ove fakultete

 4. Profesor Biologije i Hemije

  Zar nije logično da srodni fakulteti budu blizu jedan drugog? Biološki, Hemijski, Fizički, Medicinski … srodne nauke, laboratorije, saradnja … a ne ova „giga trend“ kombinacija. Čak i da se izgradi to „arhitektonsko čudo“ Biološki fakultet ne bi mogao tamo da funkcioniše. Biološki fakultet ima laboratorije, vivarijum, to zahteva posebna arhitektonska rešenja za odvod i kanalizaciju, hemikalije, laboratorijske uslove rada … fakultet ima i 4 studijske grupe koje imaju različite planove i programe predavanja i laboratorijskih vežbi tako da ne mogu svinu jedan amfiteatar … a posebno ne mogu tri fakulteta. Smešno!

 5. Dragan Markovich

  Mislim da je odlično što će Geografski i Biološki fakultet (konačno) dobiti svoju zgradu. Međutim, gledam rendere i pitam se kako će se spektakularni mostovi u atrijumu izvoditi, koji su to rasponi i da li je moglo da se predloži neko drugo, domaćinsko rešenje.

  Takođe, čudno je da od ovolike parcele studentima nije ostavljeno mesto za okupljanje na otvorenom prostoru.

 6. Katarina

  A da ovo sve ne znači i mogućnost rušenja postojećih zgrada koje koriste ovi Fakulteti? Ništa više u Beogradu nije gde bi trebalo „logično funkcionalno urbanistički “ biti …

  1. Dragan Marković

   Već jedan vek nije tako. Drago mi je da ste to primetili.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *