Foto: Yasuhiro Nakayama
Svetski projekti

Ova kuća nema krov iznad dnevnog boravka kako bi ispoštovala zakon

Kako bi dobili što veći broj dozvoljenih kvadrata za izgradnju kuće, ukućani su se odlučili da iznad dnevnog boravka nemaju krov.

Cena zemljišta u Tokiju je izuzetno velika, a pritom postoji regulativa prema kojoj je po članu domaćinstva dozvoljeno izgraditi maksimalno 12 kvadrata, što znači da bi ova petočlana porodica mogla da ima kuću od maksimalno 60 kvadrata. Međutim, u Japanu se pod korisnom stambenom površinom računa samo prostor smešten ispod krova, što je ova petočlana porodica iskoristila na domišljat način..

Kako bi „prevarila“ zakon, porodica je odlučila da živi u kući bez krova iznad zone dnevnog boravka, što je gotovo oko polovine površine kuće, i time su sebi obezbedili veću kvadraturu kuće.

Foto: Yasuhiro Nakayama

U Japanu se pod korisnom stambenom površinom računa samo prostor smešten ispod krova. Eto ideje!

Dnevni boravak bez krova

Projekat ove neobične kuće, koja po papirima ima samo 57 kvadrata, potpisuje firma Yoshitaka Suzuki and Associates, koja je formu kuće osmislila tako da gledano sa ulice kuća deluje poput svojih suseda, dok se u unutrašnjosti potpuno drugačija situacija, pišu arhitekte za ArchDaily.

Gledajući osnove dvospratne kuće može se reći da je njena organizacija prostora jednostavna i uobičajena, sve kod ne vidite fotografije i shvatite da iznad dnevnog boravka ne postoji krov.

Iako je kuća izložena padavinama i vetrovima, ova porodica na život u kući gleda kao na avanturu.

Svakodnevni život u kući izložen je nebu i potpuno usmeren na trenutne klimatske uslove prirode. Kako krov ne postoji, u unutrašnjost kuće može ući kiša, sneg, prodreti vetar a i bube mogu da posete objekat. Međutim, ova porodica uživa u svakom danu i na život u kući gleda kao na avanturu.

U kući s kišobranom

Naravno, ipak nije baš sve tako izloženo. Zahvaljujući pokretnim zastorima, unutrašnjost kuća može se zaštititi od kiše ili sunca. Međutim, dešavaju se i situacije da deca trčkaraju po kiši ispod kišobrana, dok tokom vrućih dana postavljaju bazen usred dnevne sobe, pišu arhitekte. Tokom letnjih noći, u kamperskim vrećama i pored vatre uživaju sa prijateljima pod otvorenim nebom.

Tokom letnjih noći, u kamperskim vrećama i pored vatre uživaju sa prijateljima pod otvorenim nebom.

Polovni nameštaj

Par je bio posvećen i uređenju enterijera, pa su sami radili inicijalne skice. Takođe vole da samostalno prave nameštaj, koristeći se često kupljenim polovnim komadima nameštaja koje izrađuju prema svojim potrebama i estetici.

Svakodnevni život u kući izložen je nebu i potpuno usmeren na trenutne klimatske uslove prirode.

U unutrašnjost kuće može ući kiša, sneg, prodreti vetar a i bube mogu da posete objekat. To ukućanima ne smeta.

Preseci

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *