Rešenje za zeleniji beton? Foto: CarbonCure
Materijali

Microsoft i Amazon ulažu u kompaniju koja ubrizgava CO2 u beton

Kompanija CarbonCure procenjuje da godišnje može ukloniti 500 megatona ugljen-dioksida.

Amazon i Microsoft investirali su u kompaniju CarbonCure koja smanjuje emisiju štetnih gasova ubrizgavanjem recikliranog CO2 u betonsku mešavinu. Ovaj kanadski start-up osmislio je proces ubrizgavanja precizno određene količine CO2 u betonsku mešavinu kako bi stvorio kalcijum-karbonat (CaCO3), što čini strukturu čvršćom – i ne pretvara se nazad u CO2 kada se zgrada sruši.

Ove nedelje kompanija CarbonCure pokrenula je novi krug ulaganja predvođenih Amazonovim fondom Climate Pledge i Breakthrough Energy Ventures, fondom milijardera iza kojeg stoji Bill Gates, ali i imena kao što su Jeff Bezos, Marc Benioff, Reid Hoffman i Jack Ma. Među ostalim investitorima bili su Microsoft, BDC Capital, 2150, Thistledown Capital, Taronga Ventures i GreenSoil Investments.

CarbonCure ubrizgava CO2 u betonsku mešavinu kako bi stvorio kalcijum-karbonat (CaCO3), što čini strukturu čvršćom.

„Ovo zajedničko ulaganje kompanija u razvoj tehnologije sjajna je potvrda za CarbonCure koji nudi rešenje u vidu građevinskih materijala sa niskim sadržajem ugljenika“, rekao je Robert Niven, izvršni direktor i suosnivač kompanije CarbonCure Technologies.

Amazon je najavio da planira da koristi tehnologiju u svojim novim zgradama, uključujući i predstojeći HK2 u Virdžiniji. Microsoft je bio manje siguran oko toga da li će koristiti beton u bliskoj budućnosti, samo rekavši da će im to „pomoći da ispune cilj da do 2030. budu CO2-negativna kompanija“.

U 30 standardnih betonskih blokova može se ubrizgati 0,45 kg CO2; Foto: CarbonCure

Kilo CO2 u toni betona

Na web sajtu CarbonCure navodi se da se u 30 standardnih betonskih blokova može ubrizgati 0,45 kg CO2. Kako je standardni blok težak oko 16 kg, to znači da se otprilike 1 kilogram CO2 može spakovati u tonu betona.

Međutim, izrada te tone betonskih blokova proizvešće više od 70 kilograma CO2. Kako izveštava Sustainable Concrete Forum betonska industrija uspela je da smanji emisije tokom poslednjih deset godina za otprilike 16 kg po toni, kao i da je trenutni cilj oko 72 kg po toni.

Svako smanjenje emisije CO2 u proizvodnji betona je veoma važno, jer je industrija cementa odgovorna za proizvodnju osam procenata štetnih gasova globalno – što je više od vazduhoplovstva (2,5 procenta).

Industrija cementa odgovorna je za proizvodnju osam procenata CO2; Foto: CarbonCure

Skoro dobro kao šume

CarbonCure je već ostvario saradnju s kompanijom Compass Datacenters koja najavljuje svoje planove u vezi s redukcijom emisije CO2.

„Procenjujemo da će upotreba tehnologije CarbonCure smanjiti naš otisak CO2 u proseku za 1.800 tona po kampusu“, rekla je Nancy Novak, direktorica IT službe kompanije Compass Datacenters . „To je ekvivalent količini CO2 koju zarobi 850 hektara šume.“

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *