Novi standardi za najpopularniji materijal na svetu; Foto: Gradnja
Materijali

Novi Pravilnik o tehničkim zahtevima za beton na javnoj raspravi

Velika novina je uvođenje obavezujućeg ocenjivanja i verifikacije stalnosti performansi betona, za sve vrste betona proizvedene na gradilištu ili van njega.

Beton je najrasprostranjeniji građevinski materijal na planeti. To je čvrst i bezbedan materijal koji može da odgovori na sve potrebe rastuće i sve urbanije populacije koja će premašiti 9 milijardi ljudi do 2050. godine.

Međutim, kao takav, mora se konstantno raditi na njegovom usavršavanju kako bio u skladu s vremenom i zahtevima industrije.

Stoga je došao na red da se donese novi Pravilnik o tehničkim zahtevima za beton u Srbiji koji je trenutno na javnoj raspravi.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Beton u zgradarstvu; Foto: Pravilnik

Glavne izmene su inoviranje zahteva za agregat, uvođenje novih klasa otpornosti za beton i definisanje zahteva za standardizovani beton.

Na portalu Tehnis, Ministarstva privrede, nalazi se aktivna prijava novog tehničkog propisa za beton. Standard podrške za primenu ovog propisa jesu smernice i pravila za primenu nacionalnih tehničkih zahteva za proizvodnju betona koji se ugrađuje u betonske, armirano-betonske i prethodno napregnute konstrukcije (SRPS U.M1.206:2022), čiji je tekst revidiran i trenutno se nalazi na javnoj raspravi.

Glavne izmene su inoviranje zahteva za agregat, uvođenje novih klasa otpornosti za beton i definisanje zahteva za standardizovani beton propisanog sastava.

Velika novina je uvođenje obavezujućeg ocenjivanja i verifikacije stalnosti performansi betona, za sve vrste betona proizvedene na gradilištu ili van njega, sa sopstvene ili potrebe drugih korisnika, pišu u Betonskoj industriji Srbije.

Rok 12. februar

Nacrt standarda na SRPS U.M1.206:2022 dostupan za čitanje i komentarisanje.

Rok za dostavljanje komentara je 12. februar 2023. godine.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *