Foto: Brigida González
Svetski projekti

Zgrada od drvenih modula i fiber cementnih ploča je prijatelj prirode

Hotel Bauhofstrasse, svedenog dizajna, prva je karbonski neutralna zgrada u nemačkom gradu Ludvigsburg.

Arhitektonski studio iz Štutgarta Von M, potpisuje projekat novog gradskog hotela koji se nalazi nedaleko od baroknog zamka i šoping centra iz 1970tih godine. Poštujući kontekst lokacije ali sa željom za njenim podmlađivanjem, kao i planovima o održivosti za budućnost, gradsko odeljenje za planiranje zahtevalo je da hotel postane „ugledni projekat za prvu CO2 neutralna zgrada u Ludvigsburgu“.

Foto: Brigida González

Moduli su izvedeni od lokalnog drveta u Austriji, potom su transportovani i instalirani u roku od pet dana.

Foto: Brigida González

Drveni moduli

Osim što su baza objekta kao i stepenište izvedeni od betona, Von M su se opredelili za primenu drvenih modula za izgradnju hotela, kako bi se kreirala što održivija zgrada, piše Dezeen.

Zidovi, podovi i plafoni hotelskih soba izvedeni su u fabrici kao moduli, nalik transportnim kontejnerima, od poprečno lameliranog drveta (CLT), čije je sečenje bilo kompjuterski kontrolisano.

Moduli su izvedeni od lokalnog drveta u Austriji, gde su i dodatno opremljeni stolarijom i podnim oblogama. Potom su transportovani u Ludvigsburg i instalirani u roku od pet dana.

Foto: Brigida González
Foto: Brigida González

440 kubika drveta

Arhitekte studija Von M objasnili su da je upotreba betona u određenoj količini ublažena sa 440 kubika drveta, te se može reći da je objekat karbonski neutralan.

Foto: Brigida González

Ovo je ugledni projekat za prvu CO2 neutralna zgrada u Ludvigsburgu.

Foto: Brigida González

Zgrada se od svog okruženja suptilno ističe svojom fasadom koja je izvedena od fiber-cementne ploče.

Hotel Bauhofstrasse je iste visine kao i njegov najbliži sused, ali se od okruženja suptilno ističe svojom fasadom, izvedenom od fiber-cementne ploče. Cilj da se stvori kontrast postojećem okruženju, ali da objekat ipak bude u skladu sa lokacijom, postignut je na ovaj način.

Foto: Brigida González

Izložene površine

U unutrašnjosti objekta betonske površine su ostale izložene, a lamelirano drvo nije farbano.

Foto: Brigida González

Neutralni boji

Ukupno 55 hotelskih soba uređeno je u neutralnim bojama, koje su u harmoniji sa izloženim svetlim drvetom, te je ambijent veoma topao.

Nešto niži parapeti prozora su prekriveni tekstilom kako bi gosti mogli da ih koriste za sedenje i uživaju u pogledu na grad.

Foto: Brigida González

Grafičke podloge

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *