Od štale kuća; Foto: Rory Gardiner
Svetski projekti

Arhitekta se preselio na gradilište da bi vodio rekonstrukciju štale u dom

U malom engleskom mestu Devom, derutni seoski objekat pretvoren je u održivu, savremenu porodičnu kuću.

Londonska arhitektonska firma TYPE potpisuje projekat rekonstrukcije objekta zvanog Redhill Barn. Arhitekte su dugo radile sa klijentima kako bi napravili projekat transformacije štale u kuću na parceli površine čak 25 hektara. Potom im je trebalo pet godina da ga izvedu, a arhitekta je to vreme iskoristio da promeni životnu sredinu.

Krov je zamenjen sa korugovanim aluminijumskim pločama, ali u formi koja podseća na starinske krovove.

Naime, objekat na velikom placu datira još iz davne 1810. godine i prvobitno je korišćen kao štala za krave i ambar za seno. Kada su arhitekte ušle u projekat, konstrukcija je bila u stanju raspadanja, sa srušenim krovom i oronulim kamenim zidovima obraslim u rastinje. Međutim, danas ovaj objekat izgleda mnogo drugačije.

Arhitektonski tim nastojao je da obnovi ovaj poljoprivredni objekat zadržavajući njen karakter i njihov koncept se zasnivao na „stvaranju novog doma u rekonstruisanoj štali, umesto da samo pretvorimo štalu u kuću“ – kako kažu autori za Designboom.

Gledano spolja, intervencija arhitekata na objektu je bila minimalna, imajući u vidu da su stari kameni zidovi sačuvani, dok su novi prozori i vrata uvučeni u odnosu na površinu fasade.

Krov je zamenjen sa korugovanim aluminijumskim pločama, ali u formi koja podseća na starinske krovove u okruženju. Strehe bez oluka aludiraju na nekadašnju poljoprivrednu funkciju zgrade pa tako objekat odaje počast arhitektonskom nasleđu.

Kružna veza

Unutrašnjost objekta korisne površine 199 kvadratnih metara obnovljen je do neprepoznatljivost. Enterijer je organizovan oko masivnih kamenih stubova koji su očišćeni i zadržani u sirovom stanju.

Na prizemlju se nalaze dve spavaće sobe, kupatilo i kuhinja koji su organizovani kružnom vezom. Između prostorija se prolazi kroz lučna pivot vrata koja celoj kući daju poseban šmek.

Na prizemlju se nalaze dve spavaće sobe, kupatilo i kuhinja dok je na spratu smeštena dnevna zona.

Eksponirana konstrukcija krova

Na spratu se nalazi glavna dnevna zona za opuštanje i druženje koja je veoma prostrana i prozračna. Na ovom nivou organizovan je i radni prostor i dodatna tuš kabina.

Na oba nivoa postavljeni su novi drveni podovi. Drvena krovna konstrukcija je eksponirana, a dizajnirana je tako da svojim ritmom i lepotom dočaraju tradicionalnu konstrukciju štale.

Novi krov je dizajniran tako da svojim ritmom i lepotom dočarava tradicionalnu konstrukciju štale.

Arhitekta je prisutan

Osim što su bili zaduženi za projekat transformacije, arhitektonski biro TYPE je bio značajno uključen u projekat izvođenja kako bi imali što veću kontrolu nad stavim detaljem konverzije. Direktor firme TYPE, Tom Powell se čak preselio na lokaciju kako bi vodio izgradnju ovog petogodišnjeg projekta.

„Projekat Redhill Barn nam je pružio jedinstvenu priliku da vodimo i izgradnju jednog od naših projekata. Projekat odražava etos naše prakse i naš holistički pristup, koji podrazumeva rad u saradnji pejzaža, zgrade, enterijera i dizajna nameštaja i uzima u obzir sve detalje, od načina na koji se svaki pojedinačni kamen postavlja do oblikovanja kvaka na vratima.“, rekao je Powell.

Veliki planovi

Sledeća faza projekta je pretvaranje štale u sedište novog ekološkog malog gazdinstva. Strategijom je planirano uključivanje tradicionalnog voćnjaka i niz livada sa poljskim cvećem, koji su ispresecani prirodnim stazama, kao i zonama šipražja i manjih šumaraka. Takođe, planirana je ugradnja solarnih panela na tlu kako bi se obezbedila dovoljna količina zelene energije, koja se dobija i preko toplotnih pumpi.

Foto: Rory Gardiner

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Vanja

    Predivan prostor

  2. miki

    potpuno genijalno!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *