Izdvojeno, Svetski projekti

Muzej sutrašnjice Santjaga Kalatrave u Rio de Žaneiru

Novi muzej, inspirisan kulturom Karioka, kroz svoju arhitekturu istražuje i predstavlja odnose između ovog milionskog grada i prirodnog okruženja.

Muzej sutrašnjice prostire se na 5.000 m2 koji služe za izlaganje stalnih i privremenih postavki, kao i dodatnih 7.600 kvadrata trga koji okružuju zgradu i produžavaju se dalje na dok. Ipak, centralni deo ovog objekta su dve maestralne ekstenzije: jedna nad trgom dugačka 75 a druga nad morem dugačka 45 metara! Ove čelične strukture podsećaju na veliki brod koji samo što se nije otisnuo u zaliv Guanabara.

muzej-sutrasnjice-kalatrava-02

Visina objekta ograničena je na 18 metara kako bi se sačuvao pogled na zaliv iz manastira Sao Benta, kojeg je zaštitio UNESCO.

muzej-sutrasnjice-kalatrava-05

Ceo objekat okružen je bazenom pa objekat izgleda kao da pluta na vodi.

muzej-sutrasnjice-kalatrava-03

Ideja je bila da objekat izgleda eterično, kao da pluta na vodi poput broda, ptice ili biljke. Jednostavnost u enterijeru, pak, dozvoljava veliku fleksibilnost i mogućnost održavanja raznih izložbi.

– kaže arhitekta Santjago Kalatrava.

muzej-sutrasnjice-kalatrava-04

Zgrada je građena tako da bude samoodrživa. Voda iz zaliva koristi se za regulisanje temperature vazduha u muzeju, a ona se takođe koristi i za punjenje bazena koji ga okružuje. Muzej sutrašnjice opremljen je i fotovoltričnim panelima koji mogu da regulišu proboj sunčeve svetlosti u unutrašnjost objekta i da, naravno, generišu solarnu energiju.

muzej-sutrasnjice-kalatrava-06 muzej-sutrasnjice-kalatrava-08 muzej-sutrasnjice-kalatrava-07

Foto: Gustavo Xavier

Pogledajte i Kalatravin novi projekat u Dubaiju težak milijadu dolara:

Dubai zida novi najviši oblakoder na svetu po Kalatravinom projektu

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *