Novi objekti

Dubai zida novi najviši oblakoder na svetu po Kalatravinom projektu

U Dubaiju je planirana izgradnja oblakodera višeg od Burdž Halife, najvišeg oblakodera na svetu visokog 828 metara, saopštila je kompanija Emaar.

Oblakoder, čija će izgradnja koštati oko milijardu dolara, biće „malo viši“ od Burdž Halife, rekao je medijima Mohamed Alabar, vlasnik kompanije Emaar.

On je dodao da će tačna visina budućeg oblakodera biti objavljena pred kraj izgradnje i da će ta impozantna građevina biti otvorena pre 2020. godine kao dar Dubaiju, koji će biti domaćin Svetske izložbe Expo 2020, piše Novosti.

calatrava-dubai-2

Oblakoder koji je projektovao čuveni arhitekta Santjago Kalatrava, biće opremljen posmatračkom platformom i sa 18 do 20 spratova sa restoranima i hotelima, precizirao je Alabar.

Alabar je novi oblakoder opisao kao elegantnu građevinu u obliku minareta i deo razvojnog projekta koji njegova kompanija realizuje na celom području zaliva Dubai Creek.

Po uzoru na Burdž Halifu, kompanija Kingdom Holding, čiji je vlasnik saudijski milijarder i princ Al Valid bin Talal, započela je u Džedi izgradnju Kule kraljevstva koja će biti visoka više od jednog kilometra i čija izgradnja košta oko dve milijarde dolara (1,75 milijardi evra).

Pogledajte i ubrzani smimak izgradnje Kalatravine stanice u Njujorku:

Ubrzani snimak izgradnje Kalatravinog Okulusa u Njujorku

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *