Novi objekti

Plavi vulkan: Zagreb gradi novi stadion za evropsko prvenstvo 2020.

Zagreb je odlučan da bude grad domaćin evropskog fudbalskog prvenstva 2020. Stoga je u pripremi izgradnja novog nacionalnog stadiona.

Službenom najavom Hrvatskog fudbalskog saveza da se Hrvatska kandidovala za domaćina Evropskog fudbalskog prvenstva 2020. godine, krenule su i spekulacije o lokaciji i modelu finansiranja gradnje novog nacionalnog stadiona naših komšija.

Predsednik HNS-a Davor Šuker izjavio je nedavno da sanja hrvatski nacionalni stadion i da se nada podršci Uefe, Evropske komisije i Vlade RH u realizaciji tog projekta. Ministarstvo obrazovanja i sporta odmah je istaknulo da će dati podršku ako HNS i gradovi domaćini osiguraju finansijske i logističke uslove.

plavi-vulkan

– Zagreb je spreman. Mi ćemo inicirati i prihvaćamo izazov za organizaciju Evropskog prvenstva u Zagrebu – izjavio je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

Od njegovog tima saradnika Jutarnji list saznaje da bi se stadion u Zagrebu mogao graditi na tri lokacije: u Maksimiru na mestu postojećeg stadiona, na Kajzerici na kojoj se godinama predviđa gradnja stadiona “Plavi vulkan” i na trećoj lokaciji izvan grada. Ta treća opcija podrazumeva gradnju u blizini južne obilaznice kod novosagrađenog mosta, koja ne bi stvarala poteškoće u prometu u centru grada, a novost je u planovima gradske uprave na čelu s Milanom Bandićem.

Bandićeva zamenica Vesna Kusin, otkako je na toj funkciji, u javnosti zagovara gradnju “Plavog vulkana” na Kajzerici, tvrdeći da se radi o kvalitetnom arhitektonskom i znatno jeftinijem rešenju od novih ulaganja u maksimirski stadion. I sam autor projekta “Plavi vulkan” Hrvoje Njirić rekao je da bi njegov projekt mogao biti jedna od mogućnosti za gradnju nacionalnoga stadiona.

Argumenti za ‘Vulkan’

Verujem da je reč o ideji da se gradi stadion na Kajzerici, jer se spominje cena od 122 miliona evra, na koliko je izvorno bio procenjen moj projekt. Takođe, u ‘Plavom vulkanu’ predviđeno je oko 50 hiljada mesta, tako da odgovara parametrima. Podsećam da su u Poljskoj i Ukrajini novi stadioni stajali između 300 i 500 miliona evra. Procenu koliko bi stajao stadion koji sam oblikovao s nizom saradnika radile su nezavisne evropske kompanije koje se time bave. Smatram da ‘Plavi vulkan’ ima i dodatnu vrednost te da sa nosi ikoničku prepoznatljivost – izjavio je Hrvoje Njirić.

O mogućnosti gradnje nacionalnog stadiona upravo na Kajzerici ovih se dana raspravlja i u Hrvatskom fudbalskom savezu, doznajemo u HNS-ovim krugovima. Maksimirski stadion jednostavno je preskup i traži znatno više novca nego “Plavi vulkan”.

U igri i treća opcija?

Prema dostupnim podacima, gradnja novoga stadiona na Maksimiru stajala bi 400 miliona evra, a stadion na Kajzerici stajao bi 122 miliona. Na novu, treću mogućnost, koju je najavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, trebaće još malo pričekati.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *