Industrija

Schneider Electric smanjuje cenu energenata

Schneider Electric je na četvrtom međunarodnom CEDEF energetskom forumu u Vrnjačkoj Banji „Voda – energija, efikasnost u jugoistočnoj Evropi“ objavila da će obnovljivi izvori energije biti najbrže rastući izvor proizvodnje struje sa rastom od 2,8% godišnje do 2040.

Akcenat foruma bio je na efikasnosti u korišćenju vode i tehnologije za prečišćavanje sa ciljem da istakne značaj vode kao izvora energije, neophodnosti efikasnog i racionalnog korišćenja u industriji i odgovornog ponašanja prilikom korišćenja kako bi se obezbedio održiv razvoj u Srbiji i regionu.

„Upotreba obnovljivih izvora energije, naročito energije vode i sunca u Srbiji ima veliki potencijal. Pored obnovljivih izvora u Srbiji moramo raditi i na optimizaciji postojećih postrojenja, fabrika voda i otpadnih voda. Naše rešenje kada je u pitanju segment vode je optimizacija CAPEXa (kapitalnih izdataka) i OPEXa (operativnih troškova), usaglašavanje sa propisima i energetska efikasnost. Schneider Electric pored rešenja za mini hidroelektrane na tržištu Srbije ima i kompletno rešenje za optimizaciju procesa snabdevanja vodom i prerade otpadnih voda počev od pumpne stanice i fabrike vode (optimizacija upravljanja i bezbednosti), Smart Water Networks (optimiziacije isporuke kroz sistem), životne sredine (obezbeđivanje hidrauličkog modela i predviđanja vremenskih prilika), do fabrike za prečišćavanje otpadnih voda (povećanje efikasnosti)– izjavio je Dejan Marković, direktor sektora energetike, Schneider Electric.

On je dodao da, ušteda energije predstavlja značajnu stavku u smanjenju troškova, a u situaciji kada cene energenata rastu mnogo brže od cene vode, ovakve uštede su neophodne. Obnovljivi izvori energije biće najbrže rastući izvor proizvodnje električne energije sa rastom od 2,8% godišnje do 2040, a hidroenergija je najznačajniji obnovljivi izvor energije i jedini koji je ekonomski konkurentan fosilnim gorivima i nuklearnoj energiji. Prema podacima iz katastra malih hidroelektrana, Srbija ima potencijal za izgradnju nešto manje od 900 malih centrala snage od 100 kW do 10 MW, odnosno ukupno 500 MW. To znači da bi se korišćenjem hidropotencijala malih reka godišnje moglo proizvesti 1.600 GWh električne energije ili oko 400.000 tona ekvivalentne nafte.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *