Fabrika za pravljenje čistih oblaka; Foto: Climeworks
Industrija, Zelena gradnja

Najveće postrojenje na svetu za hvatanje CO2 podignuto na Islandu

Fabrika za pravljenje čistih oblaka sposobna je da zarobi oko 4.000 tona ugljenika godišnje.

Evropa u poslednje vreme postaje mesto snažnog ekološkog tehnološkog razvoja osmišljenog u cilju smanjenja otpada kao i emisije ugljen-dioksida. Od BIG-ove elektrane na otpad u Kopenhagenu do inicijative da se svi javni objekti u Francuskoj moraju graditi 50% od drveta, ovakve inicijative daju vetar u leđa održivom i ekološkom razvoju. Od ovog meseca, Stari kontinent je otišao još jedan korak dalje u tehnologiji hvatanja ugljenika.

Veliki ventilatori pričvršćeni za kontejnere sakupljaju okolni vazduh i hvataju ugljen-dioksid pomoću filtera.

Na izolovanom delu vulkanske ploče na jugozapadu Islanda, pušten je u rad prečistač vazduha sposoban da zarobi otprilike 4.000 tona CO2 godišnje, što ga čini najvećim svetskim postrojenjem za hvatanje ugljenika. Ovaj pogon, koji se u potpunosti napaja obnovljivom energijom iz obližnjeg geotermalnog izvora, ujedno je najveći klimatski pozitivan objekat na svetu.

Objekat nazvan Orca, što je fonetski slična reč „energiji“ na islandskom, podigla je švajcarska kompanija Climeworks koja razvija tehnologije za čišćenje vazduha od ugljen-dioksida.

Orca godišnje uhvati 4.000 tona CO2; Foto: Climeworks

Ovo postrojenje mora biti kao Starbucks – odnosno, da ga vidimo na svakom ćošku.

Objekat se sastoji od transportnih kontejnera koji se postavljeni na betonske nosače. Veliki ventilatori pričvršćeni za kontejnere sakupljaju okolni vazduh i hvataju ugljen-dioksid pomoću filtera. Ti filteri se zagrevaju i oslobađaju ugljenik koji se potom prepumpava ispod u bazaltne stene gde će se na kraju pretvoriti u kamen.

Orca je dizajnirana tako da se može podići na malom prostoru kako bi objekat minimalno uticao na islandski pejzaž.

„Orca, kao prekretnica u industriji direktnog hvatanja CO2, obezbedila je skalabilno i fleksibilno rešenje za buduće širenje Climeworksa“, rekao je direktor i suosnivač kompanije Jan Vurzbacher. „Spremni smo da brzo povećamo svoje kapacitete u narednih nekoliko godina. Do postizanja nulte globalne emisije emisije još je dug put, ali s Orcom verujemo da smo učinili jedan značajan korak bliže postizanju tog cilja.”

Prva Orca podignuta je za 15 meseci, a veruje se da će se nova postrojenja moći graditi još brže i efikasnije.

Krupni izazovi

Iako je ovo postrojenje važan korak u borbi protiv klimatskih promena, tehnologije za zarobljavanje ugljenika verovatno neće same pobediti u ovoj borbi. Ako se uzme u obzir da samo jedna elektrana na ugalj emituje najmanje 300 puta više ugljenika nego što Orka može da uhvati, jasno je da su izazovi ogromni.

„Ovo postrojenje mora biti kao Starbucks – odnosno, da ga vidimo na svakom ćošku“, rekao je Peter Psarras, profesor hemijskog i biomolekularnog inženjeringa na Univerzitetu u Pensilvaniji za Environment & Energy Publishing. „Mislim da je ovo budućnost koju bismo mogli videti u narednoj deceniji.“

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *