Farma od 14.000 kvadrata usred Pariza! Foto: Valode & Pistre Architectes Atlav AJN
Zelena gradnja

Najveća urbana bašta na svetu otvara se sledeće godine u Parizu

Na 14.000 kvadrata, u Agripolisu će se bilje uzgajati organski bez zemlje i bez pesticida.

Najveća urbana farma na svetu otvara se sledeće godine u Parizu u kvartu Le Marais. Na krovu šestospratnice od 14.000 kvadratnih metara biće ubirano oko 1.000 kilograma povrća i voća dnevno. Dvadeset baštovana biće zaduženi da održavaju oko 30 različitih vrsta biljaka koje će davati plodove za lokalno stanovništvo.

U Agripolisu će se biljke gajiti aeroponskim sistemom, odnosno, prskanjem vode i hranljivim materijama, u vidu fine izmaglice, na izloženi koren biljaka (za razliku od biljaka koje rastu u zemljištu). Ovaj proces koristi 90 posto manje vode nego konvencionalna poljoprivreda. Dakle, u Agripolisu nema zemlje, a neće biti ni pesticida, piše The Guardian.

Dnevno će biti ubirano oko 1.000 kg voća i povrća; Foto: Valode & Pistre Architectes Atlav AJN

Na krovu šestospratnice od 14.000 kvadratnih metara biće ubirano oko 1.000 kilograma povrća i voća dnevno.

Agripolis je deo većeg projekta zvanog Parisculteurs koji ima za cilj da se na 250 hektara širom grada zasade biljke. „Naši sveži proizvodi će hraniti žitelje jugozapadnog dela gradnja – direktno kroz takozvane veg boxove, ili kroz prodavnice, hotele i kantine – čime će se uštedeti na transportu.“ – rekao je Pascal Hardy, osnivač Agripolisa. Zajedno sa urbanom farmom, planirana je i izgradnja zelenog restorana na krovu zgrade Le Perchoir.

Velika urbana farma trebalo bi da proradi na proleće 2020. godine; Foto: Valode & Pistre Architectes Atlav AJN

Svaki ravan krov – bašta!

Uz podršku grada Pariza, Agripolis ima za cilj da približi građanima neophodnost lokalnog uzgoja hrane ali i da se poveća svest o tome šta zapravo jedemo. „Naša vizija je grad u kojem je svaki ravan krov ili napuštena parcela pretvorena u baštu.“ – zaključuje Hardy.

Velika urbana farma trebalo bi da proradi na proleće 2020. godine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *