Izložbe Fokus na Modernizam + Periferni moderniza
Dešavanja

Poređenje dostignuća jugoslovenskog modernizma u Novom Sadu i Kragujevcu

Paralelne izložbe: Fokus na modernizam + Periferni modernizam. Otvaranje 12. septembra 2019. u 18 časova u Narodnom muzeju u Kragujevcu.

Kao početak Dana arhitekture Kragujevac, planirano je otvaranje paralelnih izložbi „Fokus na modernizam“ (DANS – Društvo arhitekata Novog Sada) i „Periferni modernizam“ (Urbanium) kroz objektiv arhitektonskog fotografa Relje Ivanića. Postavljanjem ove dve izložbe jedne naspram druge vizuelno se kompariraju dostignuća jugoslovenskog modernizma u Novom Sadu i Kragujevcu.

Fokus na modernizam

Izložbe Fokus na modernizam: Arhitektura Novog Sada 1950‐1970 i 1970-1985 predstavljaju javno predstavljanje istraživačkog projekta Jugoslovenski modernizam u Vojvodini u organizaciji Društva arhitekata Novog Sada. Cilj izložbe je da se, kroz selekciju najikoničnijih objekata iz ovih perioda, javnosti predoče kvaliteti i vrednosti arhitektonskog nasleđa iz ove stvaralačke epohe koja još nije doživela svoju punu revalorizaciju i popularizaciju šire od uskih stručnih krugova.

Prve posleratne decenije su period kada je domaća arhitektura ravnopravno učestvovala u razvoju savremenih arhitektonskih tokova u svetu.

Upravo period od 1950-1970 predstavljao je ključno doba za razvoj ne samo arhitektonske discipline kod nas, već je on uspostavio i osnove savremenih urbanih matrica na kojima grad i danas počiva. Prve posleratne decenije su period kada je domaća arhitektura ravnopravno učestvovala u razvoju savremenih arhitektonskih tokova u svetu, a da to danas nije dovoljno osvešćeno. Konačno, ukazivanjem na neotkrivene kvalitete i vrednosti želi se ukazati na potrebu njihove zaštite i (re)pozicije u graditeljskom nasleđu Novog Sada i Vojvodine.
Izložbu čini selekcija objekata iz ovog perioda prikazanog kroz arhitektonske fotografije većih formata, autora Relje Ivanića, trenutno najaktivnijeg fotografa specijalizovanog za arhitekturu u Srbiji.

Fotografija: Relja Ivanić

Izložba Periferni modernizam

Po ugledu na izložbu Fokus na modernizam autora Društva arhitekata Novog Sada i fotografa Relje Ivanića, URBANIUM pokušava da kroz izložbu Periferni modernizam sagleda modernističko nasleđe grada Kragujevca kroz fotografije i projektnu dokumentaciju markantnih objekata koji čine modernističku strukturu ovog grada.

Shvatajući realnu arhitektonsku vrednost odabranih objekata, autori izložbe Periferni modernizam žele da osveste kod građana njihovu pojavnost, a takođe i da otpočnu drugačiji odnos prema ovom nasleđu. Više o ovoj izložbi na pronađite ovde.

Pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *