Studentsko ćoše

Mali dom prilagodljiv svim geografskim područjima osvojio prvu nagradu Zagreb Design Weeka

Prestižna nagrada na petom izdanju zagrebačke Nedelje dizajna dospela je u ruke mladog hrvatskog dizajnera koji je ponudio jedinstveno rešenje modularne male kuće. 

Student Studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Luka Palestrina Mazić, osvojio je prvu nagradu Zagreb Design Week Award by Julius Meinl za projekat „MaliDom – mesto privremenog bivanja u prirodi“.

Kako piše u saopštenju, Mazićev MaliDom ne nosi ulogu nužnog skloništa i postaje mesto svesne izolacije od urbane svakodnevice. Vraćajući se prirodnom okruženju, ljudi su u potrazi za određenim standardima u zadovoljenju svojih navika i potreba prilikom boravka u prirodi. Iako na tom tragu već postoje rešenja, modularno rešenje Malog doma donosi vrednosti spretno ukomponovane u dizajn: tipološku prilagodljivost okolini, individualizaciju po veličini i sadržaju, kao i standardizovanu proizvodnju.

Jedna kuća na četiri načina

Rešenje malog doma predstavljeno je na četiri načina koja odgovaraju geografskim karakteristikama određenih hrvatskih područja

Mazić smatra da se njegova buduća tržišna niša nalazi u turizmu kao dominantnoj privrednoj grani Hrvatske. Trenutno je u Hrvatskoj, posebno u priobalskim delovima zemlje, zastupljen masovni turizam čiji se uspeh ogleda u impozantnom broju noćenja turista, što predstavlja model koji nije održiv i narušava prostorno uređenje jadranske obale, kao i prirodnu okolinu i čistoću mora.

Četiri postavke za četiri geografska podneblja

Rešenje ovog problema Mazić vidi u dizajnerskim projektima koja mogu pružiti adekvatan odgovor na očuvanje bogate kulturne baštine hrvatskom podneblja. Zato je njegovo konačne rešenje malog doma predstavljeno na četiri načina koja odgovaraju geografskim karakteristikama određenih hrvatskih područja.

Enterijer malog doma:

Grafičke podloge:


Nagradu je dodelio međunarodni žiri u sastavu: Michael Ani (Velika Britanija), Tomislav Bobinac (Hrvatska/Austrija), Sara Ferrari (Italija) te Andrej Filetin i Davor Grünwald iz Hrvatske.

Ikein pulen

Luka Palestrina Mazić već je dobitnik nekoliko nagrada iz sfere dizajna među kojima se ističe Hacking IKEA u sklopu festivala Design District 2016. koju je podelio sa kolegom Josipom Tadićem. Nagradu su osvojili  zahvaljujući rešenju visećeg regala za sušenje domaće testenine pod nazivom „Pasta“. Zahvaljujući toj nagradi, prošle godine je učestvovao na Danima Demokratskog Dizajna u Ikeinom institutu za razvoj dizajna u Almhultu.

Vizualizacije: Luka Palestrina Mazić

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *