rađevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci biće domaćin ovogodišnje Allplan studentskog takmičenja
Studentsko ćoše

Rijeka domaćin najvećeg takmičenja studenata arhitekture i građevinarstva u regionu

Posle velikih uspeha prethodne dve godine, treći put zaredom ponovo će biti organizovano regionalno Allplan studentsko takmičenje.

Reč je o jednom od najznačajnijih i najvećih stručnih skupova koji će okupiti 17 arhitektonskih fakulteta i 25 građevinskih fakulteta iz 6 balkanskih zemalja.

Domaćin Allplan studentskog takmičenja 2023 je Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci. Pokretači inicijative i organizatori događaja su Baldinistudio i Baldinistudio International, a generalni sponzor je ALLPLAN a Nemetschek Company.

„Po svojoj vrsti, ovo takmičenje jedinstveno je u svetu i regionu. Kao takvo, pokrenuto je u cilju osavremenjivanja visokoškolskog obrazovanja inženjera i promocije BIM metoda rada“, navode organizatori.

Izdvojeno u rubrici Software:

Digitalna pismenost

Allplan Student Competition je upravo ono što je nedostajalo studentima na ovim prostorima – mogućnost učenja i napredovanja u savremenom BIM načinu projektovanja, shvatanje novog pristupa poslovanju, ugodna radna atmosfera u okruženju kolega iz cele regije, razmena iskustava i prijateljstva koja ostaju za celi život” – navodi jedan od zadovoljnih prošlogodišnjih učesnika.

Glavna svrha studentskog takmičenja 2023 jeste promocija BIM načina rada kroz korišćenje Allplan programa. Osim toga, događaj ima više posebnih ciljeva, od kojih se posebno izdvajaju:

  • podsticanje digitalizacije u građevinskoj industriji
  • jačanje inženjerske profesije i struke
  • stvaranje regionalne mreže inženjera
  • povezivanje fakulteta i privrede
  • povećanje konkurentnosti studenata

Jedinstveno po svom obimu i značaju, ovo takmičenje je dobra prilika za studente arhitekture i građevinarstva, koji će kroz radne zadatke, timske projekte i prezentovanje svojih radova, kreativnost i snalažljivost da odmere svoje znanje i da se upoznaju sa rešavanjem realnih projektantskih zadataka.

Osim toga, studenti će imati prilike da iskoriste i primene stečena teorijska znanja, usvoje nove veštine, ali i da se predstave potencijalnim poslodavcima.

Na takmičenju učestvuju studenti arhitekture i građevinarstva

Dve faze takmičenja

Kao i prethodnih godina, nadmetanje studenata odvijaće se kroz pripremnu fazu i I i II fazu, a koje čine fakultetsko i regionalno takmičenje.

Ovogodišnja pripremna faza je imala neke promene u odnosu na prethodne godine, te su trodnevnu edukaciju studentima držali BIM ambasadori koji su i sami ranije bili takmičari ispred svojih fakulteta.

U toku prve faze takmičenja, Allplan Faculty Hackathon, formirani su timovi od po dvoje studenata. Kroz osmodnevno fakultetsko takmičenje timovi su pokazali svoje Allplan veštine, a samo najbolji od njih su se plasirali na veliko regionalno Allplan takmičenje i dobili priliku da se bore za vredne nagrade.

U drugoj fazi takmičenja najbolji fakultetski timovi, zajedno sa svojim mentorima, će učestvovati na velikom regionalnom Allplan takmičenju koje će se održati u periodu od 19. do 21. jula, na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Kroz osmodnevno takmičenje i druženje timovi će rešavati kompleksne zadatke u Allplanu i boriti se za vredne nagrade i stručna priznanja.

Digitalna tranzicija građevinarstva

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *